Tako se je na Kacinove izjave odzval minister Poklukar

Minister za zdravje Janez Poklukar je v odzivu na današnje izjave koordinatorja za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelka Kacina opozoril, da je zdravstvo na robu zmogljivosti in da brez odpovedovanja in zamejevanja družbenega življenja v naslednjih dneh ne bo šlo.

Kacin je danes ocenil, da je nesprejemljivo in nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države, na drugi strani pa svojega načina dela ne zna prilagoditi potrebam ljudi, ki ure in ure čakajo, da bodo na vrsti za cepljenje.

Zdravstvo je na robu z zmogljivostmi, tako na primarju, sekundarju kot terciarju. Izjave nacionalnega koordinatorja za cepljenje so nespoštljive do vse zaposlenih v zdravstvu, ki v teh dneh izvajajo enormne napore,” je na Twitterju zapisal minister.

Kot je zapisal, ti v največji zdravstveni krizi v zgodovini Slovenije nudijo oskrbo vsem, ki jo potrebujejo. Primarna raven deluje na več deloviščih hkrati, posledično pa smo po Poklukarjevih besedah zato v teh dneh priča tudi neprijetnostim, za kar se pacientom, ki so naleteli na tovrstne zagate, opravičuje.

Hkrati se zahvaljujem vsem v zdravstvu, ki v teh dneh na bojnem polju bijejo, upam, zadnjo bitko s covidom. V naslednjih dneh in tednih nikomur v zdravstvu ne bo lahko, ne zaposlenim in ne pacientom,” je dodal.

Prebivalke in prebivalce prosim za razumevanje in sodelovanje, saj vstopamo v zdravstvu v najtežje dni. Brez odpovedovanja in zamejevanja družbenega življenja v naslednjih dneh ne bo šlo! Skupaj zmoremo,” je še zapisal minister Poklukar.

Pri tem naj še omenimo, da moramo, glede na visoke številke okuženih s koronavirusom, po Kacinovih besedah računati, da vseh pacientov v bolnišnice ne bomo mogli sprejeti v Sloveniji. Napovedal je, da se moramo pripraviti, “da bo še kdo drug poskrbel za slovenske bolnike s covidom-19″.

Po poročanju medijev naj bi bila ob prezasedenosti covidnih oddelkov na mizi namreč tudi možnost pošiljanja covidnih bolnikov v tujino, kar je za TV Slovenijo potrdil tudi koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. Na ministrstvu za zdravje za STA tega niso želeli komentirati.

Carotta pa je za Radio Slovenija potrdil, da so poizvedovanja za pomoč pri oskrbi covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, v tujini že stekla. “Ministrstvo za zdravje je tudi že začelo postopek sodelovanja z vsemi tremi sosednjimi državami, se pravi Italijo, Avstrijo in pa Madžarsko, pa tudi z Nemčijo, kjer bomo zaprosili za eventuelno pomoč pri oskrbi intenzivnih covidnih pacientov”, če bomo na intenzivnih oddelkih slovenskih bolnišnic presegli maksimalne kapacitete, je za radio povedal Carotta.

Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je za Planet TV pojasnila, da je možnost premeščanja covidnih bolnikov zelo realna.To se nam bo verjetno zgodilo, če bodo šle razmere naprej tako, kot kaže,” je napovedala. Ob tem je poudarila, da je “hudo narobe, da se moramo s takimi problemi ukvarjati v času, ko bi lahko bili proti bolezni zaščiteni s cepljenjem”.

Vir: Twitter, STA

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije