Kacin: Vseh pacientov v bolnišnice ne bomo mogli sprejeti v Sloveniji. V trenutnih razmerah gre za diktat manjšine necepljenih in neodgovornih nad večino

Koordinator za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin je po današnji seji vlade povedal, da se bo vlada v petek na Brdu pri Kranju sestala na posebni seji. Na njej bodo razpravljali o oceni trenutnega stanja, pričakovanju v naslednjih dneh in o ukrepih, "ki jih je treba uveljaviti v najkrajšem času", je pojasnil Kacin.

Na podlagi predhodno opravljene razprave s člani svetovalne skupine za omejevanje širjenja covida-19 in današnje razprave bo vlada razpravo o tem, kako naprej, nadaljevala jutri popoldne, saj odločitve, ki bodo sprejete, zahtevajo tehten premislek, je po seji potrdila tudi Maja Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco. Napovedala je, da bodo odločitve vlade predvidoma sporočili po jutrišnji seji.

Kacin pa je v izjavi medijem po današnji seji vlade dejala, da “vlada pričakuje, da se bo tem razmeram najprej prilagodilo zdravstvo na osnovnem nivoju, kar pomeni, da bodo cepili dopoldan, popoldan, ob sobotah in nedeljah”.

Po njegovem mnenju je nesprejemljivo in nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države, na drugi strani pa svojega načina dela ne zna prilagoditi potrebam ljudi, ki ure in ure čakajo, da bodo na vrsti za cepljenje.

V cepilnih centrih po Sloveniji so v sredo namreč beležili povečan obisk, marsikje so se vile dolge vrste. Po podatkih cepilnih centrov je povečano predvsem zanimanje za cepljenje s poživitvenim odmerkom, ki ga lahko cepljeni z vektorskimi cepivi po novem prejmejo po preteku vsaj dveh mesecev od zadnjega odmerka.

Bratuša se je zato opravičila vsem, ki so v sredo čakali na cepljenje. Zagotovila je, da je vlada že v sredo v sodelovanju z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana in Zdravstvenim zavodom Zdravje poskrbela za dodatne lokacije cepljenja. Ves napor pa bo po njenih besedah vlada tudi v naslednjih dneh namenjala temu, da vsak, ki se bo želel cepiti, prišel na vrsto in da cepiva na cepilnih mestih ne bo zmanjkalo. “Od cepilnih mest pa vlada pričakuje, da bodo svoj delovni čas ustrezno prilagodila povečanim potrebam,” je še poudarila Bratuša.

Glede na visoke številke okuženih s koronavirusom moramo po Kacinovih besedah računati, da vseh pacientov v bolnišnice ne bomo mogli sprejeti v Sloveniji. Napovedal je, da se moramo pripraviti, “da bo še kdo drug poskrbel za slovenske bolnike s covidom-19″.

Po poročanju medijev naj bi bila ob prezasedenosti covidnih oddelkov na mizi namreč tudi možnost pošiljanja covidnih bolnikov v tujino, kar je za TV Slovenijo potrdil tudi koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. Na ministrstvu za zdravje za STA tega niso želeli komentirati.

Carotta pa je za Radio Slovenija potrdil, da so poizvedovanja za pomoč pri oskrbi covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, v tujini že stekla. “Ministrstvo za zdravje je tudi že začelo postopek sodelovanja z vsemi tremi sosednjimi državami, se pravi Italijo, Avstrijo in pa Madžarsko, pa tudi z Nemčijo, kjer bomo zaprosili za eventuelno pomoč pri oskrbi intenzivnih covidnih pacientov”, če bomo na intenzivnih oddelkih slovenskih bolnišnic presegli maksimalne kapacitete, je za radio povedal Carotta.

Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je za Planet TV pojasnila, da je možnost premeščanja covidnih bolnikov zelo realna. To se nam bo verjetno zgodilo, če bodo šle razmere naprej tako, kot kaže,” je napovedala. Ob tem je poudarila, da je “hudo narobe, da se moramo s takimi problemi ukvarjati v času, ko bi lahko bili proti bolezni zaščiteni s cepljenjem”.

Prav tako vlada, tako Kacin, od ustavnega sodišča pričakuje, da bo to dokončno odločilo glede odloka preboleli, cepljeni (PC) in se do njega vsebinsko opredelilo zato, “da bo vlada vedela, koliko manevrskega prostora ima, da zaščiti prebivalstvo”.

V trenutnih razmerah gre za diktat manjšine necepljenih in neodgovornih nad večino, ki se je pravočasno cepila in ki spoštuje ukrepe, je prepričan Kacin. Po njegovih besedah smo zato “prišli tako daleč, ko brez skeniranja QR kode pred vstopom v objekte enostavno več ne bo mogoče opravljati dejavnosti.

Na vprašanje, če je vlada zopet razglasila epidemijo covida-19 je Kacin ponovil, da so v tem trenutku problem necepljeni, ki so po njegovem mnenju odgovorni za vse več okuženih in obolelih s covidom-19.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije