Ta vikend že smučanje na Arehu, na Kopah decembra. Cene na slovenskih smučiščih letos nekaj višje

Upravljavce smučišč je v začetku tedna razveselil sneg. Za zdaj ga je zapadlo dovolj, da bodo v soboto zagnali tri vlečnice na Arehu. Na ostalih višje ležečih smučiščih se na to še pripravljajo. Predprodaja vozovnic ponekod še poteka, cene so večinoma malo višje kot lani, glede na stroške pa smučišča napovedujejo gospodarno rabo energije.

Torkovo sneženje je prineslo debelejšo snežno odejo na višje ležeča območja, a ne povsod enako. Kot kaže, je največ snega zapadlo na Pohorju. Na Areškem Pohorju je tako trenutno več kot 50 centimetrov naravnega snega, ki so ga v tem tednu že poteptali in začeli urejanje smučarskih prog, je za STA povedal vodja tamkajšnjih smučišč Marko Rataj.

Na Arehu za zdaj smučanje ob koncu tedna, že danes sankanje na Bellevueju

Tako bodo Arehu v soboto zagnali vlečnice Areh, Ruška in Cojzarica. Naprave bodo obratovale tudi v nedeljo, smučišča pa bodo oba dneva odprta od 9. do 16. ure. Od ponedeljka bodo po zdajšnjih napovedih smučarske proge zaprte, o nadaljnjem obratovanju bodo smučarje obvestili, je zapisano na spletni strani Visit Pohorje.

Že pred prvo smuko pa bo že danes med 12. in 16. uro potekalo sankanje na Bellevueju, ko bo uporaba “trakov Bejbika” brezplačna. Sankanje bo možno tudi še v soboto in nedeljo med 9. in 16. uro ob polovični ceni vozovnic za omenjena trakova.

Za smučanje na areških progah bo dnevna smučarska vozovnica čez vikend za odrasle stala 23 evrov, za mladino, študente in seniorje 20, za otroke 14 evrov in enako za invalide. Ker bodo sprva odprta samo areška smučišča, bo krožna kabinska žičnica v soboto in nedeljo delovala po voznem redu vsako polno uro. Od njene zgornje postaje bo na Areh vozil smučarski avtobus.

Tako kot drugje si bodo v prihajajoči zimski sezoni tudi v podjetju Marprom iz Skupine JHMB prizadevali obiskovalcem na Mariborskem Pohorju in Arehu zagotoviti kakovostno smuko. “S tem namenom bomo poskušali urediti čim več smučišč, a bomo pri njihovem zasneževanju ravnali maksimalno racionalno z vidika porabe energentov, tako kot že v preteklih sezonah,” so v Marpromu pojasnili za STA.

Na Mariborskem Pohorju so doslej prodali več kot 1400 različnih sezonskih smučarskih vozovnic. To je približno na ravni iz predhodne sezone, in to kljub dejstvu, da so cene nekaterih vozovnic letos zvišali tudi za 20 odstotkov. V predprodaji so bile sicer na voljo različne prodajne akcije. Dnevna vozovnica bo stala 39 evrov, ob koncih tedna in praznikih pa štiri evre več, medtem ko bo za otroško treba odšteti 23 evrov, ob dela prostih dnevih pa dva evra več.

Na Rogli začetek sezone predvidoma v prvi polovici decembra

Na Rogli bi glede na trenutno vremsko napoved s tehničnim zasneževanjem morda lahko začeli v prvi polovici prihodnjega tedna, začetek smučarske sezone pa v primeru ugodnih vremenskih pogojev in nizkih temperatur načrtujejo v prvi polovici decembra.

Kot so v družbi Unitur še pojasnili za STA, trenutno zaključujejo pripravo ponudbe in storitev, ki jih bodo prednostno ponujali v prihajajoči zimski sezoni, pri čemer se zavedajo, da jih ob občutni rasti cen živil, energentov in ostalih življenjskih stroškov, aktualnih epidemiološki razmerah ter negotovih razmerah na trgu delovne sile čaka veliko izzivov.

Zaradi občutne rasti stroškov, zlasti energentov, so bili prisiljeni nekaterim tipom smučarskih vozovnic prilagoditi ceno. Te bodo tako v povprečju višje za osem odstotkov. Za običajno dnevno vozovnico bo potrebno odšteti 39 evrov, v predprodaji je do konca novembra na voljo po pet evrov nižji ceni. Otroška vozovnica stane 23 evrov, v predprodaji pa tri evre manj.

“Kljub nekaterim črnogledim napovedim in negotovim razmerami upamo na uspešno zimsko sezono, v kateri se bomo ponovno morali hitro in učinkovito prilagajati sprotnim razmeram – med drugim tudi z gospodarnim ravnanjem z energijo in optimizacijo operativnih procesov,” so še dodali.

Na Voglu za zdaj v zimski pravljici pohodniki, na Krvavcu že zasnežujejo

Na Voglu je po opravljenih vzdrževalnih delih že vse nared za začetek nove smučarske sezone, čakajo le še na večjo pošiljko snega. Vogel sicer že ima belo obleko, vendar je 25 centimetrov debela snežna odeja še pretanka za ureditev prog. Prihajajo pa v zimsko pravljico pohodniki in sprehajalci, nihalka namreč po remontu od sredine novembra ponovno obratuje, je za STA povedala Sandra Fiorelli iz Žičnic Vogel.

Kdaj se bo začela smuka, ne more napovedati, saj so na Voglu povsem odvisni od naravnega snega. Običajno smučarsko sezono začnejo sredi decembra. Ob tem Fiorellijeva upa, da bo tudi nova zimska sezona takšna kot prejšnja – z veliko snega in lepega vremena.

Predprodaja smučarskih vozovnic, ki še poteka, je zaenkrat povprečna. Cene so letos glede na visoke stroške vzdrževanja in podražitve energije nekoliko dvignili, pri čemer so zasledovali konkurenco. Tako dnevna vozovnica na Voglu stane 40 evrov. Podražili so tudi večdnevne vozovnice, ki jih sicer, kot je poudarila Fiorellijeva, že nekaj let niso.

Na Krvavcu dnevna smučarska vozovnica stane 39 evrov. Kot so za STA pojasnili v družbi RTC Krvavec, so naredili vse, da se cena ne bi drastično spremenila. Tako se je vozovnica glede na lansko redno ceno podražila za dva evra. Predprodaja vozovnic se je začela sredi oktobra, trajala bo do konca novembra. S predprodajo so doslej zadovoljni.

Začeli so tudi že umetno zasneževanje, saj vremenske razmere kažejo, da je to smiselno. Na odprtje smučarske sezone računajo prvi ali drugi vikend v decembru. Natančno pa tega zaradi spremenljivosti vremena ne morejo napovedati. Kot so poudarili, se bodo, potem ko je organizacija World Ski Awards že sedmo leto zapored Krvavec razglasila za najboljše smučišče v Sloveniji, tudi v novi sezoni osredotočali na to, da bodo smučarji maksimalno uživali na strminah in bodo zadovoljni s storitvami.

Na Kaninu še premalo snega

Na Kaninu trenutno s sredstvi Občine Bovec postavljajo sistem za namerno proženje snežnih plazov, ki med drugim omogoča večjo varnost in hitrejšo pripravo smučarskih prog. Naravnega snega, od katerega so na najvišjem smučišču v državi v celoti odvisni, je trenutno bolj malo, zato sezone še ne morejo začeti.

Predprodaja smučarskih vozovnic je potekala v oktobru in so jo konec oktobra zaključili. Cene so po navedbah direktorice družbe Sončni Kanin Manuele Božič Badalič enake, kot so bile v zimski sezoni 2021/2022. Potem ko povezava lani ni delovala, bo v novi sezoni smučišče Kanin znova povezano s smučiščem Sella Nevea na italijanski strani meje.

Po podatkih s spletne strani Sončnega Kanina bo od 1. decembra redna cena dnevne vozovnice za odrasle 33 evrov, za otroke in mladostnike od 10 do 26 evrov, za starejše bo 29 evrov, za tiste nad 75 let pa pet evrov. Redne cene sezonskih vozovnic se gibajo od 90 do 330 evrov, ponujajo pa tudi več različnih kombinacij vozovnic.

“Od nove sezone pričakujemo, da bo normalna, saj si po treh letih – naprej zelena zima, potem pa dve leti covid, letos pa še energetska kriza in višje cene energentov – resnično želimo, da bi se zadeve stabilizirale na način, da bi lahko poslovali v normalnih razmerah. Seveda pa si želimo tudi lepo, mrzlo zimo, z veliko sonca in nič vetra in ravno dovolj snega,” je dodala direktorica.

Na Kopah otvoritev sezone 9. decembra, na Golteh 23. decembra

Tudi na Kopah so ta teden prejeli nekaj večjo pošiljko snega in se pripravljajo na zagon naprav. Zasneževanja še niso začeli, če bo vreme dopuščalo, ga načrtujejo za to nedeljo. Uradno odprtje sezone z zabavo načrtujejo za 9. december. Če bodo proge za smučanje pripravljene že prej, bodo o tem javnost obvestili, je za STA povedala vodja prodaje v družbi Vabo Klara Poberžnik.

Predprodaja sezonskih smučarskih vozovnic še poteka, prav tako prodaja ostalih vozovnic, ki so v povprečju dražje za en evro glede na lani, medtem ko so sezonske vozovnice podražili za manj kot deset odstotkov, je dodala.

Preberite tudi Veseli december na Kopah bo pester kot še nikoli. Obetajo se vrhunske zabave in ugodni smučarski paketi

Na Golteh pa napovedujejo, da bo nihalka ponovno začela obratovati 23. decembra, ko bodo odprli tudi hotel in smučišče. Cenejše smučarske vozovnice v predprodaji ponujajo še do konca novembra.