Search
Close this search box.

Ta teden poostren nadzor nad uporabo varnostnega pasu

Začenja se nacionalna preventivna akcija Varnostni pas varuje vas, ki bo trajala od danes do konca tedna. Namenjena je opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom, saj ta dokazano rešuje življenja, zavedanje voznikov o pomenu njegove dosledne uporabe pa je še vedno prenizko, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa (AVP).
Fotografija je simbolična

Preventivno akcijo vodi AVP v sodelovanju s policijo. Namenjena je opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu na vsaki, tudi najkrajši poti, ter povečanju deleža pripetosti z varnostnim pasom.

V prvih treh mesecih letos je namreč policija po začasnih podatkih ugotovila že 12.460 primerov neuporabe varnostnega pasu. Posebej zaskrbljujoče pa je, da so v tem času ugotovili kar 1265 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih. Otroci so najbolj izpostavljeni in že ob lažjih trkih lahko utrpijo hujše posledice, zato je odgovornost vsakega odraslega voznika, da poskrbi za njihovo pripenjanje in varen prevoz, opozarjajo na agenciji.

Stopnja uporabe varnostnega pasu v letu 2021 je pri umrlih voznikih osebnih avtomobilov znašala 56 odstotkov, kar je najmanj v zadnjem petletnem obdobju. Od 32 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih je 18 uporabljalo varnostni pas. Delež neuporabe varnostnega pasu je znašal kar 41 odstotkov.

Od skupaj 139 hudo poškodovanih voznikov osebnih avtomobilov jih je 111 oz. 80 odstotkov uporabljalo varnosti pas. Stopnja uporabe je bila največja pri lažje poškodovanih voznikih, saj jih je varnostni pas uporabljalo 94 odstotkov. Pri 11 umrlih potnikih v osebnih vozilih pa je bila stopnja uporabe varnostnega pasu 46-odstotna.

Po trenutnih podatkih za letos (do 26. marca) jih med sedmimi umrlimi vozniki 43 odstotkov ni uporabljajo varnostnega pasu. Med huje poškodovanimi vozniki jih je pas uporabljajo 84 odstotkov, med lažje poškodovanimi pa 92 odstotkov.

Agencija in policija pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. Pri najhujših prometnih nesrečah je namreč vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas.

V času akcije bo AVP po vsej Sloveniji razdelila informativna gradiva, s katerimi bodo voznike spomnili na pomen uporabe varnostnega pasu in odgovornost za varnost vseh potnikov v vozilu. V akciji sodeluje 75 občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Poleg tega bodo izvajali preventivne dogodke, v okviru sofinanciranja projektov nevladnih organizacij bodo podprli tudi njihove aktivnosti ter opozarjali voznike in potnike na nujnost uporabe varnostnih pasov z medijskimi aktivnostmi.

Dodatne aktivnosti bodo potekale tudi v okviru projekta Pasavček, v katerem letos sodeluje 1316 šolskih oddelkov in skupin, kar pomeni več kot 25.000 otrok.

Julija pa bo AVP izvedla dodatno preventivno akcijo. Tedaj bo vsaka policijska uprava izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov, sicer pa bodo policisti aktivnosti izvajali ob rednem delu.

Dogodki

Začenja se nacionalna preventivna akcija Varnostni pas varuje vas, ki bo trajala od danes do konca tedna. Namenjena je opozarjanju na pomembnost pripetosti z varnostnim pasom, saj ta dokazano rešuje življenja, zavedanje voznikov o pomenu njegove dosledne uporabe pa je še vedno prenizko, opozarjajo na Agenciji za varnost prometa (AVP).