Search
Close this search box.

Svetovni dan psov: danes praznuje človekov najboljši prijatelj

Danes, 26. avgusta obeležujemo svetovni dan psov, tako da jih danes ne pozabite še dodatno počohati in razvajati.

Svetovni dan psov beležimo 26. avgusta in je namenjen osveščanju javnosti o potrebni pomoči psom celega sveta. Na ta dan se poudarja pravica psov do veselega in varnega življenja.

26. avgusta je svetovni dan psov.

Prav je, da našim najboljšim prijateljem zadostno pozornost namenjamo vsak dan, a naj bo današnji svetovni dan psov vnovična priložnost, da se spomnimo tudi na vse tiste, ki nimajo sreče, da bi spali na svojem toplem kavču. V tem trenutku v slovenskih zavetiščih na nove lastnike čaka nekaj več kot 150 psov. Te pse lahko sprehodite, jim nesete kakšen priboljšek, zavetišču poklonite rabljene ovratnice, povodce in odeje… in s tem polepšate dan kosmatincem in njihovim skrbnikom.

PES JE ČLOVEKOV NAJBOLJŠI PRIJATELJ

Izvor človekovega najboljšega prijatelja sega že v davno prazgodovino. Ljudje in psi so si dolgih 140 stoletij delili vse – hrano in življenje. Vsa ta leta so psi zagnano pomagali človeku pri lovu in varovanju živine. V dolgi zgodovini so psi opravljali tudi vlogo vodnikov, čuvajev hiš in stanovanj, smetarjev, vojnih tovarišev, odigrali so pomembno vlogo pomočnikov pri psihoterapiji. Danes je pes postal človekov najboljši prijatelj – in prvi človekov živalski družabnik, ki ima pomemben vpliv na človeško družbo in kulturo.

Pes je postal človekov najboljši prijatelj.

ŽIVALI ZDRAVILNO VPLIVAJO NA ČLOVEKA:

Vse več študij dokazuje, da živali včasih učinkujejo bolje kot katerokoli zdravilo, saj imajo resnično terapevtske sposobnosti. Druženje z živalmi lahko pozitivno vpliva na zdravje pri bolnikih, prav tako pa je stik z živalmi ugoden tudi za človekovo duševnost, saj lahko v težkih življenjskih situacijah pomaga vzpostaviti duševno ravnovesje.

Znanstveniki so dokazali, da so imeli med pacienti, ki so utrpeli srčni infarkt, večje možnosti za ozdravitev tisti, ki so imeli domačo žival. Redno sprehajanje s psom, božanje ali pa samo prisotnost katere koli domače živali pripomorejo k nižanju krvnega pritiska, ravni holesterola in srčnega utripa. Avstralski znanstveniki so dokazali, da živali pomagajo zmanjševati število bolezni. Ena od študij tako pojasnjuje, da ljudje, ki imajo psa ali mačko, bistveno redkeje obiščejo zdravnika kot tisti, ki živijo brez štirinožcev. Domače živali namreč poskrbijo za bolnikovo motivacijo in gibanje. Psi lahko svoje gospodarje in gospodarice varujejo celo pred depresijo, saj skrbijo za vsakodnevno gibanje, dovolj svetlobe in socialne kontakte. Dokazano je tudi, da se zmorejo psi vživeti v človeško kožo.

Psi zdravilno vplivajo na človeka.

Mi pa smo se včeraj z našimi štirinožnimi prijatelji družili v Grajskem parku na Ravnah, kjer so člani DPMŽ Koroške pripravili dobrodelni tek in druženje Skupaj pustimo dobre sledi. Kako smo se imeli si lahko pogledate TUKAJ.

VIR: Pes moj prijatelj, Za zdravje človeka in narave

Dogodki