Svetovni dan ledvic letos s sloganom »Spoznajte svoje ledvice«

Danes,10. marca 2022, obeležujemo Svetovni dan ledvic, ki letos poteka pod sloganom »SPOZNAJTE SVOJE LEDVICE« in opozarja na aktivno iskanje ledvičnih bolnikov. Zdravniki, ki se ukvarjajo z boleznimi ledvic, želijo aktivno iskati bolnike z ledvično boleznijo.

Ledvice so odgovorne za čiščenje celotnega telesa in vzdrževanje primernega okolja v telesu, kar omogoča normalno in dobro delovanje vsem telesnim celicam, zato ne preseneča, da ob ledvičnih boleznih trpi celotno telo.

Bolniki s kronično ledvično boleznijo (KLB) imajo običajno vrsto let malo težav, pojavijo se šele ob napredovali bolezni. Tudi takrat so težave neznačilne, pokažejo se lahko kot slabo počutje, utrujenost, težave s spanjem, redno nočno odvajanje seča ali otekanje. Ocenjujejo, da kar 90 % bolnikov s KLB ne ve, da ima ledvično bolezen. V večini primerov tako bolniki pridejo do zdravnika pozno ali vse prevečkrat prepozno. Ti bolniki imajo pospešeno staranje telesa, ki pri mnogih privede do prezgodnje smrti ali hudih težav zaradi bolezni srca, možganov in drugih organov.

Po ocenah ima v zahodnem svetu približno 10% odraslega prebivalstva kronično ledvično bolezen, kar bi v Sloveniji pomenilo približno 180.000 ljudi, na svetu pa kar 850 milijonov ljudi.

Na voljo je vedno več zdravil in zdravljenj, ki uspešno upočasnjujejo odpovedovanje ledvic. Daljše delovanje ledvic pa pomeni tudi daljše in bolj kvalitetno življenje. V trenutnih razmerah se borijo z zagotavljanjem ustreznega števila nefroloških ambulant, vendar upajo na svetlejšo prihodnost. Tako tudi letos obeležujejo Svetovni dan ledvic s pomočjo medijev, v prihodnje pa upajo na ponovno možnost osebnega stika z udeleženci in testiranja urina na prisotnost beljakovin.

Predlagajo vam, da si še več informacij poiščete na njihovi internetni strani – www.svetovnidanledvic.org – posebej na zavihku »O ledvični bolezni«, kjer boste našli ogromno vsebin, povezanih z ledvičnimi boleznimi.

Vir: SB Slovenj Gradec (asist. dr. Marija Mravljak, dr. med., specialistka nefrologije, vodja Enote za nefrološko dejavnost) in spletna stran: www.svetovnidanledvic.org

Več iz istega kraja