Search
Close this search box.

Svet slovenjgraške bolnišnice za direktorja imenoval Janeza Lavreta

Svet Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je na tajnem glasovanju izmed dveh kandidatov za direktorja bolnišnice danes imenoval nekdanjega direktorja Janeza Lavreta. Soglasje k imenovanju mora podati še vlada. Strokovna direktorica Jana Makuc je po razglasitvi rezultatov sporočila, da z Lavretovo potrditvijo odstopa kot strokovna direktorica.

Na že tretji razpis za direktorja slovenjgraške bolnišnice v manj kot letu dni sta prispeli dve prijavi, poleg Lavreta se je za mesto direktorja potegoval tudi zdravnik Bojan Vujkovac, ki v bolnišnici vodi Center za zdravljenje Fabryjeve bolezni.

Oba kandidata sta se danes na javnem delu seje predstavila članom sveta zavoda, ti pa so nato po daljši razpravi, ki je potekala za zaprtimi vrati in je bila po besedah predsednika sveta zavoda Simona Jevšinka burna, opravili tajno glasovanje.

Lavre, ki je po predstavitvi zapustil sejo, je dobil potrebno večino glasov za imenovanje, kakšen točno je bil izid glasovanja devetčlanskega sveta zavoda, pa Jevšinek po seji ni razkril. Je pa povedal, da tudi sam odstopa kot predsednik oz. član sveta zavoda, in sicer iz osebnih razlogov.

Na čelo slovenjgraške bolnišnice se tako, kot kaže, vrača nekdanji direktor, ki je lani spomladi odstopil, potem ko se je znašel pod plazom kritik zaradi spornih tvitov. Svet zavoda ga je imenoval za polni mandat.

Po razglasitvi rezultatov glasovanja je pred člane sveta zavoda stopila strokovna direktorica bolnišnice Jana Makuc in ponovila, kar je ob navzočnosti strokovnega sveta napovedala že v ponedeljek na novinarski konferenci, da bo ob Lavretovi dokončni potrditvi na vladi odstopila z mesta strokovne direktorice.

Kot razlog je že v ponedeljek navedla izgubo zaupanja, danes pa je v izjavi po seji sveta izrazila razočaranje nad odločitvijo sveta zavoda. “Ne bojim se toliko korone, kot se bojim takega vpletanja politike v delo stroke in v take odločitve ter posledic vsega, kar bodo te odločitve prinesle,” je dejala.

Na strokovnega direktorja so vezani tudi mandati vseh predstojnikov v bolnišnici, tako da z odstopom strokovne direktorice prenehajo tudi funkcije vseh predstojnikov. Lavre, ki je s tem seznanjen, na današnji predstavitvi kandidature za direktorja ekipe, s katero bo vodil osrednjo regijsko zdravstveno ustanovo, ni predstavil, je pa dejal, da če je ne bi imel, se na to delovno mesto ne bi prijavil. Poudaril je tudi, da je vedno pripravljen na pogovore.

Pred današnjo sejo sveta zavoda je strokovni svet bolnišnice v ponedeljek opozoril, da menjava vodstva v času epidemije covida-19 lahko ogrozi delovanje zavoda ter da v tem času zaposleni potrebujejo predvsem stabilnost in mir za delo. Prav tako je strokovni svet izrazil nasprotovanje političnemu kadrovanju, pri čemer je spomnil, da je vlada pred dnevi zamenjala enega od članov sveta zavoda.

Vlada je namreč nedavno razrešila članico sveta zavoda Danico Repas, ki prihaja iz vrst DeSUS, in za preostanek mandata imenovala Štefana Šumaha iz vrst SDS.

Slovenjgraško bolnišnico je od aprila lani kot v. d. direktorice vodila Alenka Jezernik Skudnik, ki se je za mesto direktorice potegovala na prejšnjem razpisu, a ni dobila potrebne večine glasov. Prav tako jih na glasovanju ob prejšnjem razpisu ni dobil Lavre, ki se je tudi takrat potegoval za mesto direktorja.

Svet bolnišnice se je danes seznanil tudi z aktualnimi podatki glede epidemije covida-19. Kot je povedala Makučeva, so danes imeli v bolnišnici 40 covidnih bolnikov na navadnem oddelku in sedem na intenzivni negi, število navadnih postelj pa lahko kadarkoli povečajo na 50, na intenzivni negi je lahko osem bolnikov. Zaradi prebolevanja covida-19 je trenutno odsotnih 28 zaposlenih v bolnišnici.

Lani je slovenjgraška bolnišnica zdravila skupno 568 bolnikov s covidom-19, med njimi 25 otrok. Lani je v bolnišnici umrlo 106 covidnih bolnikov.

Preberite tudi: Na Koroškem potrdili nove okužbe v enajstih občinah. V SB Slovenj Gradec zdravijo 48 covidnih bolnikov, tudi otroke

Dogodki

Svet Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je na tajnem glasovanju izmed dveh kandidatov za direktorja bolnišnice danes imenoval nekdanjega direktorja Janeza Lavreta. Soglasje k imenovanju mora podati še vlada. Strokovna direktorica Jana Makuc je po razglasitvi rezultatov sporočila, da z Lavretovo potrditvijo odstopa kot strokovna direktorica.