Search
Close this search box.

Suzanini venčki niso le paša za oči, ampak so tudi slastni

Tradicionalno se pri nas v cerkvah in po domovih pripravljajo adventni venci s štirimi svečami, večinoma iz naravnih materialov. Mežičanka Suzana Šumah pa se je tudi letos odločila, da bo njihov dom krasil venček iz medenega testa.

Še malo in bomo dočakali prvo adventno nedeljo, ki bo letos 29. novembra. Prižgali bomo prvo svečko na adventnem vencu, ki je znamenje zunanje priprave na božič. Advent ali adventni čas je čas pred božičem in je v bogoslužju namenjen pričakovanju Jezusovega prihoda oziroma rojstva. Letošnji adventni čas bo za vernike precej drugačen, saj ne bo adventnih maš, manj bo druženja, v cerkvah pa ni potekalo niti skupno izdelovanje adventnih venčkov, ki so se ga v preteklih letih udeleževali številni otroci.

Mi pa smo se ob tej priložnosti pogovarjali s Korošico Suzano Šumah, ki se adventnega časa in praznikov veseli tudi letos.

Naša sogovornica, ki je sicer samostojna podjetnica v kovinarstvu, z družino pa živi in kmetuje na eni od gorskih kmetij v okolici Mežice, se je tudi letos odločila, da bo izdelala medeni venček. V prostem času je Suzana strastna slaščičarka, rada kuha in peče slastne dobrote, s katerimi pogosto razveselili tudi svoje najdražje. Še posebej omamno pa v njeni kuhinji diši pred prazniki.

In kako se Suzana pripravlja na letošnje praznike? Za božične praznike spečem okoli 25 vrst piškotov. In tudi letos jih bo tam nekje. Za domače in nekaj za poslovna darila. Kot je naštela, bo za letošnje praznike spekla maslene piškote, ki jih okrasi z royal icingom, medenjake, pralineje s pravim Baileysom, šahovnico, twix piškote, orehe, marmeladne tortice, linške oči, cimetove zvezdice, išlerje, orehove rogljičke, brizgane piškote s čokolado, kukije, nebeške poljubčke, jaffa kroglice … Pa še kakšen recept se bo našel. Si še tik pred zdajci namislim. Vedno spečem tudi nekaj vrst bolj zdrave variante piškotov,” še pove Suzana.

Med vsemi piškoti so ji pa še posebej všeč masleni, okrašeni z royal icingom, pove Suzana, ki poskrbi, da je tudi božično drevo okrašeno samo s pečenimi (okrašeni masleni keksi in medenjaki) in lesenimi okraski. Prav tako pa je iz medenega testa izdelala tudi letošnji adventni venček. V pogovoru za Koroške Novice je omenila, da je glede peke in izdelave slaščic samouk, vsega se je priučila sama.

Adventni venček iz medenega testa pa je izdelala tudi lani, le da je uporabila rženo moko, saj kot pravi Suzana, se bela barva lepše vidi na na temni podlagi. Na našo željo je nam zaupala tudi recept, iz katerega so lani nastale tudi jaslice na spodnji sliki.

Recept za medeno testo iz ržene moke

Sestavine: 250 g medu, 150 g masla, 2 jajci, 100 g sladkorja, 450 g ržene moke, 10 g vaniljevega sladkorja, 5 g pecilnega praška, 2 žlici začimb za medenjake.

Postopek: Med segrejemo, da je tekoč. V posodi zmešamo zmehčano maslo, sladkor in jajci. Dodamo med, vaniljev sladkor in začimbe. Primešamo še rženo moko in pecilni prašek ter dobro pregnetemo. Testo postavimo v hladilnik vsaj za eno uro. Nakar ga razvaljamo na 3-4 mm debelo in z modelčki izrežemo poljubne oblike. Polagamo jih na pekač, obložen s peki papirjem. Pečico segrejemo na 190 stopinj in jih pečemo približno 8 do 9 minut.

Za konec pogovora je praznično razpoložena sogovornica še dejala, da zanjo letošnje leto niti ne bo drugačno, “saj smo praznike vedno praznovali v krogu družine. Drugače bo le to, da se ne bo šlo k polnočnici.”

Dogodki

Tradicionalno se pri nas v cerkvah in po domovih pripravljajo adventni venci s štirimi svečami, večinoma iz naravnih materialov. Mežičanka Suzana Šumah pa se je tudi letos odločila, da bo njihov dom krasil venček iz medenega testa.