Študija razkriva, da imajo ljudje zaradi koronavirusa več nočnih mor

Koronavirusna kriza obremenjuje številne ljudi tudi med spanjem, so v nedavno objavljeni študiji ugotovili finski strokovnjaki s področja spanja in sanj. Ljudje so namreč poročali o nočnih morah in težavah s spanjem, ki so jih povezali s posledicami izbruha novega koronavirusa.
bed-1822497_960_720

V študijo so vključili več sto prostovoljcev, ki so svoje sanje opisali ekipi strokovnjakov z univerze v Helsinkih. Med drugim so sanjali o izgubljenih potnih listih in pomanjkanja objemov, kar je bila posledica vzdrževanja fizične razdalje, piše v študiji, ki je bila prejšnji teden objavljena v reviji Frontiers in Psychology.

Več kot 4000 Fincev je opisalo še, kako so koronavirusni ukrepi in pandemija vplivali na njihovo spanje. Več kot četrtina jih je opozorila, da imajo med pandemijo pogosteje nočne more, okoli tretjina se jih ponoči večkrat zbuja, več kot polovica pa jih spi dlje kot običajno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Avstrijska psihologinja Brigitte Holzinger je opozorila, da rezultatov študije ni mogoče posplošiti. Čeprav je število nočnih mor zelo visoko, pa je to po njenem glede na trenutne razmere pričakovano.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.