Štrukelj priporoča, da se cepijo vsi starejši od 16 let, razen nosečnice in doječe matere

Na današnji dopoldanski novinarski konferenci je redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj predstavil nekatere novosti glede cepljenja proti covidu-19. Dejal je, da "prostovoljno cepljenje pomeni odgovornost do sebe in sodržavljanov."

Štrukelj je dejal, da je pričakovati, da bo pozitivno mnenje oziroma dovoljenje Evropske agencije za zdravila za sproščanje cepiva Pfizer v EU prišlo 29. decembra. Podobno velja za cepivi Moderne in Astra Zeneca.

Ob tem je dodal, da se počasi kopiči nabor dobrih in učinkovitih ter seveda varnih cepiv. “Natančna sestava vsakega cepiva bo objavljena takoj, ko le to pridobi pozitivno mnenje Evropske agencije za zdravila,” je še pojasnil.

Po njegovih pojasnilih bodo vsa tri cepiva podvržena sistemu dveh odmerkov, v razmaku enega meseca. Ob tem je pojasnil, da so cepljeni 7 do 9 dni po drugem odmerku zaščiteni proti covidu-19. Štrukelj svetuje se, da se nosečnice in doječe matere ne cepijo, saj podatkov še ni dovolj. Priporočilo je, da se cepijo vsi starejši od 16 let.

Kot nezaželene učinke cepljenja pa je navedel glavobol in bolečine v mišicah, ki izzvenijo v 2 do 3 dneh po cepljenju.

Štrukelj je ob tem poudaril, da bo cepljenje proti covidu-19 prostovoljno in brezplačno tudi za vse, ki ta trenutek nimajo zdravstvenega zavarovanja. “Prostovoljno cepljenje pomeni odgovornost do sebe in sodržavljanov,” je še dodal.

Izpostavil je še, da je trenutno 71 cepiv v klinični fazi raziskav, 13 jih je v tretji fazi, 7 jih ima dovoljenje za omejeno rabo.

Preberite še: Na eUpravi obrazec za oddajo interesa za cepljenje proti covidu-19, V predlog PKP 7 vključena tudi oprostitev DDV za cepiva proti covid-19 in testiranje na okužbo SARS-CoV-2

Dogodki