Search
Close this search box.

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji narašča; pozitivnih 6 primerov

Slovenija s šestimi okužbami z novim koronavirusom, vrstijo se ukrepi

V Sloveniji so danes potrdili še pet primerov okužb z novim koronavirusom. Dve osebi sta bili v tesnem stiku s prvim okuženim. S potrditvijo okužbe so po državi začeli sprejemati previdnostne ukrepe, ministrstvo za delo pa je pripravilo osnutek interventnega zakona o subvencioniranju polnega delovnega časa za čas čakanja na delo doma.

Prvi primer potrjene okužbe je bil pri starejšem Ljubljančanu, ki je minuli konec tedna pripotoval iz Maroka skozi Italijo in je zbolel za boleznijo covid-19, ki jo povzroča ta koronavirus. Epidemiologi so ugotovili, da je bil v stiku z 19 sopotniki na potovanju v Maroku, od tega s 16 Slovenci in tremi Hrvati. Tistim, ki so bili z njim v tesnem stiku, so odvzeli bris. V zdravstvenem domu na Viču je bil v stiku s sedmimi osebami.

Preberite tudi: Na letalu iz Maroka naj bi bila tudi Korošica

Zdravnica, ki ga je tam pregledala, nato pa z reševalnim vozilom napotila na infekcijsko kliniko ljubljanskega kliničnega centra, je danes ostala doma. Med pregledom moškega je nosila zaščitno opremo. Še isti večer so v prostorih zdravstvenega doma opravili zračenje in razkuževanje.

Od njega se je okužila druga oseba, pri kateri so potrdili okužbo. Z njim je bil namreč v tesnem kontaktu, skupaj sta potovala v in po Maroku. Medtem ko je bil test tretje osebe, ki je bila prav tako v tesnem kontaktu z obolelim, negativen. Drugi okuženi je sicer zdrav, brez kliničnih znakov, so ga pa, tako kot prvi primer, vseeno sprejeli na infekcijsko kliniko Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Tudi tretji okuženi je bil njun sopotnik, več podatkov pa o tem primeru za zdaj še znanih. Danes do 18. ure so sicer na okužbo s koronavirusom testirali 433 oseb.

Okuženi so bili na desetdnevnem potovanju po Maroku, ki je potekalo v organizaciji slovenske turistične agencije. V skupini je bilo 15 ljudi, od tega 12 iz Slovenije in trije iz Hrvaške, je STA izvedela od enega od udeležencev potovanja.

Tudi voznik kombija GoOpti, s katerim se je prvi okuženi z beneškega letališča Marco Polo v Slovenijo peljal v Slovenijo pa je že v postopku testiranja in izolacije, so za STA pojasnili v družbi.

Popoldne so potrdili še tri nove primere okužbe. Kot je za Odmeve na Televiziji Slovenija pojasnila državna sekretarka Simona Repar Bornšek, gre pri dveh novo potrjenih okužbah za moškega in žensko, ki sta potovala po Italiji. Med oddajo pa so dobili podatek o še šestem primeru potrjene okužbe.

Moški in ženska, ki sta potovala po Italiji sta se po prvih podatkih bržkone tam tudi okužila, je za Odmeve dejala direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat. Po zdaj znanih podatkih torej nista povezana s skupino prvih treh okuženih, kjer je šlo za trojico, ki je v organizirani skupini potovala po Maroku.

Pri okuženem 32-letniku gre za zaposlenega v UKC Maribor

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Mariboru (skupno šesti) so v četrtek popoldne zabeležili pri 32-letniku, ki je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, so danes potrdili v tem zavodu. Bolnik je v bolnišnici v izolaciji, so navedli.

Drugih informacij zaenkrat ne dajejo. Več bo znanega po novinarski konferenci v UKC Maribor ob 14. uri.

Po poročanju časnika Večer je sprejem prvega primera novega koronavirusa v Mariboru potekal po protokolu. Po njihovih informacijah je 32 let star moški prišel na mariborsko vstopno točko kmalu zatem, ko so jo odprli. Za razliko od prvega primera okuženega z novim koronavirusom v Sloveniji naj bi okuženi v Mariboru spoštoval predvideni protokol in je poklical osebnega zdravnika, ki ga je napotil na vstopno točko. Tam so mu vzeli bris, nato pa so ga sprejeli v bolnišnici, kjer je zdaj v izolaciji.

Vstopna točka za obravnavo in odvzem brisov pri bolnikih s sumom na okužbo s koronavirusom na območju Mestne občine Maribor, sosednjih občin in občin z območja Lenarta, Slovenske Bistrice, Ptuja in Ormoža je začela delovati v četrtek ob 17.30. Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor jo je postavil na območju med Mercator centrom Tabor in sedežem tamkajšnje gasilske brigade. Jemanje brisov so v mariborskem zdravstvenem domu sicer izvajali že prej, a na terenu pri pacientu.

V mariborskem zdravstvenem domu so danes ponovno pozvali občane in občanke, naj ob vsakršnem sumu najprej pokličejo osebnega zdravnika. “Občani, ki pri sebi opazijo znake bolezni, kot so povišana temperatura, kašelj in oteženo dihanje), naj obvezno po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika, kjer bodo prejeli vsa potrebna nadaljnja navodila, in naj ne prihajajo v zdravstvene ustanove,” so poudarili.

“V primeru nedosegljivosti osebnega zdravnika prosimo pokličite telefonsko številko 02/22 86 200. V času nedelovanja ambulante družinske medicine lahko pacienti pokličejo ambulanto za splošno nujno medicinsko pomoč na telefonski številki 02/333 18 09,” so dodali.

V UKC Maribor so že od pojava novega koronavirusa v sosednjih državah pred dvema tednoma prepovedani obiski na vseh oddelkih. Še vedno je tudi prepovedano parkiranje znotraj bolnišničnega kompleksa. Že prej so zatrjevali, da so na morebiten izbruh novega koronavirusa pripravljeni.

Stanje vseh okuženih je sicer dobro. Vsi so v izolaciji v bolnišnici.

Zdravstveni sistem je pripravljen na trenutno situacijo, ni nobenih razlogov za paniko, pa je danes, sicer še pred drugo potrjeno okužbo, poudaril minister za zdravje Aleš Šabeder. Odhajajoči premier Marjan Šarec pa je zavrnil očitke, da so skrivali prvo okužbo.

Danes so na ministrstvu za zdravje potekala dodatna usklajevanja s ključnimi deležniki, sestala se je tudi koordinacijska skupina za nalezljive bolezni. Po vseh sestankih pa vsa navodila in protokoli ostajajo enaki, je na večerni novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek.

Sicer pa po Sloveniji sprejemajo previdnostne ukrepe. Nizajo se odpovedi dogodkov, nekaj posameznikov, ki so bili v stiku z okuženimi, se je samoizoliralo. Že v minulih dneh so bolnišnice uvajale prepovedi obiskov, na vhodih v mnoge zdravstvene domove preverjajo vsakega prišleka.

V gospodarstvu ob tem opozarjajo, da potrebujejo jasno usmeritev, kako se soočati s trenutnimi razmerami in kako ravnati v naslednjih tednih in mesecih. Opozarjajo, da bodo številna proizvodna podjetja v prihodnjih 14 dneh zaradi težav na Kitajskem občutila trganje dobaviteljskih verig. Ocenjujejo tudi, da bo prišlo do opaznega upada prodaje.

V Gospodarski zbornici Slovenije so med možnimi ukrepi izpostavili čakanje na delo, delo na domu ter finančno podporo za začasno premostitev likvidnostnih težav. Ministrstvo za delo je prav danes popoldne objavilo priporočila delodajalcem glede odrejanja dela v izjemnih okoliščinah. Po poročanju Radia Slovenija pa je pripravilo tudi osnutek interventnega zakona o subvencioniranju polnega delovnega časa za čas čakanja na delo doma. V trenutnem predlogu je predvideno 40-odstotno sofinanciranje.

V nekaterih slovenskih turističnih agencijah, predvsem tistih, ki tuje turiste vodijo v Slovenijo, že opažajo konkreten upad posla. Po zakonu o varstvu potrošnikov imajo sicer določene pravice do povračila v primeru odpovedi potovanj in rezervacij le tisti, ki odpovedujejo paketna potovanja, rezervirana preko agencije.

Virus se medtem še naprej širi po svetu. Z njim se je okužilo več kot 96.000 ljudi, okoli 3300 pa jih je umrlo. Na Kitajskem so zabeležili okoli 80.500 potrjenih okužb, umrlo pa je 3014 ljudi. Največ žrtev izven Kitajske je virus zahteval v Italiji, in sicer 148. Tam je okuženih 3858 ljudi. Vlada je predstavila 7,5 milijarde evrov vreden načrt za boj proti bolezni in njenim posledicam. Največ okuženih izven Kitajske je v Južni Koreji, in sicer več kot 6000. Prva primera so danes zabeležili v Bosni in Hercegovini ter Južni Afriki, v Švici in Veliki Britaniji pa je virus zahteval prvo smrtno žrtev.

Vse več držav prepoveduje vstop ljudem, ki prispejo iz držav z velikim številom okuženih. To je med zadnjimi za tiste, ki pridejo iz Južne Koreje, napovedala Avstralija. To je pred njo storilo že 35 držav. V 22 državah morajo tisti, ki pridejo iz Južne Koreje, v karanteno. Izrael je napovedal, da od petka ne bodo dovolili vstopa tistim, ki bodo prispeli iz Nemčije, Francije, Španije in Avstrije.

Države, v katerih se je virus razširil, pa z namenom zajezitve širjenja virusa, zapirajo šole. Po podatkih Unesca je tako zaradi virusa doma več kot 290 milijonov otrok, od tega skoraj 10 milijonov v Italiji.

Pripravila Sanja Gornjec

Slovenija s šestimi okužbami z novim koronavirusom, vrstijo se ukrepi