Search
Close this search box.

Število okužb v prevaljskem domu še naprej narašča, dva stanovalca sta umrla

V petkovem poročilu je direktorica doma starejših Na Fari Stanka Vauh navedla, da se je število okužb povečalo, zato so v domu uredili še eno "rdečo cono". Na današnji dan pa je okuženih že tretjina stanovalcev. Trije stanovalci so v bolnišnici, eden zaradi Covida. Dva stanovalca pa sta umrla.

V petkovem poročilu je direktorica doma starejših Na Fari Stanka Vauh navedla, da se je število okužb povečalo, zato so v domu uredili še eno “rdečo cono”. “Prejeli delne včerajšnje rezultate odvzetih brisov, ki so pokazali večje število stanovalcev z okužbo SARS-CoV-2 iz t.i. » sive cone«. Okužba se je pokazala kar pri 30 stanovalcih in vsi stanovalci so bili brez simptomov. V domu bomo sedaj uredili »rdečo cono« tudi v 1. nadstropju doma. Za vse stanovalce je poskrbljeno z vidika osnovne in zdravstvene oskrbe. Od izbruha okužbe v domu pa do danes je ozdravelo že 6 stanovalcev doma,” je zapisala Vauh.

Pri tem naj še omenimo. da so v četrtek odvzeli 73 brisov pri stanovalcih, v petek pa devet pri stanovalcih in enega pri zaposlenem.

V današnjem poročilu za javnost pa je direktorica navedla, da je bilo pozitivnih še 5 brisov, 5 pa je bilo negativnih.V domu je tretjina stanovalcev, katerim je test prikazal prisotnost virusa. V zadnjih dneh, ko smo testirali večje število stanovalcev in sicer stanovalcev,  ki so bili do sedaj v t.i. »sivi coni« in so bili v stiku z osebo, katere test je že prejšnji teden pokazal prisotnost virusa, se je izkazalo, da je virus zajel večje število stanovalcev. Nekaj stanovalcev je že ozdravelo in so se lahko vrnili v svoje sobe, ostali so še nameščeni v t.i. rdeči coni« doma,” je še dodala.

Na današnji dan so hospitalizirani trije stanovalci, od teh je eden hospitaliziran zaradi Covida.Sporočiti moramo tudi žalostno vest, da sta se včeraj poslovila dva stanovalca našega doma. Zaposleni se trudijo in verjamem, da stanovalcem nudijo pomoč, zdravstveno nego in oskrbo ter človeško toplino s toplo besedo v največji možni meri,” je še zapisala direktorica doma v sobotnem poročilu, ki je objavljeno na spletni strani doma.

Svojce naprošamo za strpnost in jim sporočamo, da bodo naši stanovalci dobili po selitvi iz »rdeče cone« v svojo sobo vso »pogrešano« perilo nazaj. Perilo mora namreč ostati nekaj ur v posebej namenjenem prostoru, nato se preda pralnici da se opere, zlika in zloži. Zato je potrebno več časa, kakor ob navadni menjavi in pranju perila,” je še pojasnila Vauh.

V skladu z včeraj objavljeno Odredbo ministrstva za zdravje, bodo tudi v Domu starejših Na fari v naslednjih dneh bodo pričeli izvajati »hitre teste« za odkrivanje prisotnosti virusa pri zaposlenih,

Direktorica Stanka Vauh je še pojasnila, da počutje stanovalcev spremlja zdravstveno negovalno osebje, ob možnosti štiriindvajseturnega sodelovanja domske lečeče zdravnice asist. Zdenke Koželj Rekanović, dr. med. spec. druž. med. “Vsem, ki bodo ob morebitnem poslabšanju zdravstvenega stanja potrebovali bolnišnično zdravljenje, bo le-to vsekakor zagotovljeno. Sodelujemo tudi z zdravniki, specialisti iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Stanje v domu ima zdravstveno negovalno osebje pod nadzorom.”

Svojci lahko informacije o zdravstvenem stanju svojega sorodnikov oz. stanovalcev doma dobijo pri domski lečeči zdravnici, o samem počutju stanovalca pa lahko prejmejo informacije s strani zaposlenih v zdravstveno negovalni službi doma, je še navedla direktorica doma, ki se je zahvalila tudi delovni terapevtki Mateji Pipuš, ki je danes v domu vzpostavljala video klice s svojci in s tem razbremenila zdravstveno negovalno službo. “Zopet se je izkazala pripadnost domu, pripadnost stanovalcem in skrb za njihovo počutje. Mateja, hvala,” je zapisala.

Vir: Spletna stran Doma starejših Na Fari

Dogodki

V petkovem poročilu je direktorica doma starejših Na Fari Stanka Vauh navedla, da se je število okužb povečalo, zato so v domu uredili še eno "rdečo cono". Na današnji dan pa je okuženih že tretjina stanovalcev. Trije stanovalci so v bolnišnici, eden zaradi Covida. Dva stanovalca pa sta umrla.