Search
Close this search box.

Številne novosti v Hiši Ančka: Pizza napoletana, jedi pripravljene na odprtem ognju in “šporhertu”, nov nabor kosil in vin

V Hiši Ančka, Boutique Hotel v Slovenj Gradcu, kjer pri pripravi testa za pizze že dolgo ne uporabljajo kvasa, ampak 25 let stare droži (kislo testo), so razširili nabor kosil in ponudbo vin. Velika novost je priprava jedi na odprtem ognju. Njihove pizze z drožmi pa so nadgradili v brezkompromisne napoletane, za katere uporabljajo najboljše sestavine in "živo" moko, mleto iz delno kaljenih žitnih zrn.

“Ni ravno privlačna za pogledat, ampak močna je kot Petra Klepec in njeni “otroci” so pravi robustni lepotci s pristnim južnjaškim poreklom. Govorim seveda o naši “Žvadi-kislem testu” in o naši novi brezkompromisni napoletanski pizzi,” je eno od novosti Hiše Ančka na Facebooku napovedal lastnik Peter Uranc. Kot je pojasnil, brezkompromisni zato, ker so se zaradi novega, visoko hidriranega testa odpovedali velikankam in nekaterim zelo obloženim picam. “Nekateri nadevi na Napoletansko pizzo enostavno ne sodijo in jih tudi ni mogoče izvesti. Vsega žal ne moremo imeti. Tukaj kompromisi pač niso možni,” je dodal.

Razlika med napoletansko in klasično pizzo so zelo velike, najpomembnejša je ta, da je pizza zaradi skoraj dvodnevne fermentacije testa zelo lahko prebavljiva, ne obleži v želodcu, z visokim puhastim robom, ki nastane zaradi velike hidracije testa in visoke temperature v peči na drva. Zato se peče manj kot 90 sekund. Zlato pravilo je tudi “manj je več” in vrhunske sestavine. Sicer pa je najnovejša pizza v Hiši Ančka plod lastnega znanja s tri leta staro brado. Takrat smo napreč nabavili v Italiji peč na drva, ki razvije temperaturo preko 600 stopinj. 

Pojasnil je tudi, zakaj so se odločili, da gostom ponudijo takšno pizzo. Zato ker je napolitanski stil najbližje našemu dojemanju pizze in že nekaj časa naša usmeritev. Ker nas veseli raziskovanje, delo s fermentiranim kislim testom in nenazadnje, ker menimo, da je klasičnih stilov pic v Slovenj Gradcu dovolj, da zadovoljijo vse različne okuse gostov. Pa verjetno tudi, ker sem malo mazohista in se raje “matramo” z drožmi namesto s kvasom kot nekatere najboljše picerije na svetu.” Pri tem je še spomnil, da so med 100 najboljšimi picerijami na svetu praktično vse napoletanske, najbolj znani pizzi sta, kot ju imenuje večina, Margerita in Marinara.

Kot smo še izvedeli v Hiši Ančka, so pri pripravi napoletanske pizze dovoljeni le posebni sladkasti pelati iz okolice Vezuva-San Marzano ali Pomodorino del Piennolo del Vesuvio in bivolja mozzarella. Napoletanska pizza po pravilih društva Associazione Verace Pizza Napoletana in zaradi zelo mehkega testa ne sme in more biti velikanka.

To pa še ni vse. V Hiši Ančka so popolnoma prenovili vso ponudbo hrane. Razširili so nabor kosil in spremenili odpiralni čas, po novem so vam na voljo od 11. do 22. ure, ob sobotah pa med 12. in 22. uro. Pri tem naj še omenimo, da imajo kuharji nedelje proste, zato je odprta le picerija.

Njihova najpomembnejša novost in sprememba pa je kuhanje z ognjem. Vsak dan po 15. uri, v soboto še prej, bodo namreč pripravljali jedi na odprtem ognju, žerjavici in dimu. Med drugim vam bodo postregli na žerjavci pečene zorjene steake in cele ribe. Ne bomo steakhouse, vendar bo seveda prej ali slej na jedilniku kak pošten kilski porterhouste, ribeye in še kakšen drugi rez. Zorjen 90 dni ali več,” so ob tem napovedali v Hiši Ančka.

Na novem jedilnem listu bo dvajset ognjenih krožnikov in 3-8 hodni degustacijski meniji z odlično vinsko spremljavo. Za “avanturiste” in oboževalce naravne pridelave vin imajo vrhunsko ponudbo maceriranih/oranžnih vin, večinoma so vsa ekološka, nekatera tudi na kozarec. Za ljubitelje francoskih mehurčkov imajo na kozarec šampanjec po zelo primerni ceni.

Poleg piva, ki ga običajno pijemo ob slastni pizzi, želijo gostom ponudili tudi kozarec vina, penine ali šampanjca. Vsekakor želimo dvigovati vinsko kulturo na Koroškem, zato smo v času gradnje in prenove trije člani osebja opravili someljejsko ali WSET 2 šolo.” V njihovi kleti imajo namreč sedaj na voljo okoli 100 etiket.

Za september v Hiši Ančka že pripravljajo posebno ponudbo sobotnih družinskih kosil z ognja, ko boste lahko izbirali med 3-8 hodnimi ognjenimi degustacijskimi meniji. Za vse našteto pa nudijo tudi darilne pakete v kombinaciji z wellnesom in prenočišči. Hkrati je Hiša Ančka pravi naslov tudi za vse, ki iščete novo zaposlitev. Za daljše obdobje namreč zaposlijo natakarja oziroma pomočnik natakarja. Za več informacij so vam na voljo na hisaancka@gmail.com ali 0590 34829.

Pri tem naj še omenimo, da pa že v sredini avgusta pripravljajo prvi ognjeno/vinski večer z vinarjem Janijem Fornazaričem, za katerega bodo danes začeli sprejemati rezervacije. Pripravljajo pa še kup manjših novosti, za katere boste zagotovo izvedeli med prvimi, če jim boste sledili na njihovem Facebook profilu, ki ga najdete TUKAJ.

FOTOGALERIJA

Dogodki

V Hiši Ančka, Boutique Hotel v Slovenj Gradcu, kjer pri pripravi testa za pizze že dolgo ne uporabljajo kvasa, ampak 25 let stare droži (kislo testo), so razširili nabor kosil in ponudbo vin. Velika novost je priprava jedi na odprtem ognju. Njihove pizze z drožmi pa so nadgradili v brezkompromisne napoletane, za katere uporabljajo najboljše sestavine in "živo" moko, mleto iz delno kaljenih žitnih zrn.