Search
Close this search box.

Ste vedeli, da je vid sladkornih bolnikov bolj ogrožen?

V Mariboru bo naslednji teden potekala akcija ozaveščevanja o pomenu zgodnjega odkrivanja bolezni oči pri sladkornih bolnikih.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor bodo med 4. in 6. novembrom ozaveščali o diabetični retinopatiji – zapletu sladkorne bolezni, ki lahko vodi v slepoto in je tudi najpogostejši razlog za izgubo vida med delovno aktivnim prebivalstvom. Farmacevtsko podjetje Bayer bo ozaveščevalno akcijo med obiskovalci UKC Maribora podprl z informativnimi stojnicami, kjer bodo bolnikom vsak dan med 8. in 16. uro na voljo informacije v obliki brošur in trgank.

Očesni pregledi vsaj enkrat letno

Predstojnica oddelka za očesne bolezni, red. prof. dr. Dušica Pahor, dr.med., spec. oftalmolog, je povedala, da želijo večjo obiskanost presejalnega programa, saj bi izgubo vida zaradi sladkorne bolezni lahko preprečili. »Osebe s sladkorno boleznijo bi morale na očesni pregled vsaj enkrat na leto, ker lahko z zgodnjih odkritjem izgubo vida preprečujemo in zdravimo. Izguba vida je nepovrnljiva, njegovo ohranjanje pa močno vpliva na samostojnost bolnikov, zato so redni pregledi pomembni tako za bolnike kot njihove svojce.«

O diabetični retinopatiji

Diabetična retinopatija je eden od možnih zapletov sladkorne bolezni, ki se razvije pri vsakem tretjem bolniku s sladkorno boleznijo. Povišana raven sladkorja v krvi poškoduje drobne žile v očesnem ozadju, kar lahko povzroči temne lise v vidnem polju, zamegljen vid ali zbledele barve. Pravočasna prepoznava diabetične retinopatije lahko z ustreznimi ukrepi zmanjša tveganje za slepoto zaradi retinopatije.

Več o diabetični retinopatiji na http://www.bayer.si/dr.

Vir: Bayer d.o.o.

Dogodki

V Mariboru bo naslednji teden potekala akcija ozaveščevanja o pomenu zgodnjega odkrivanja bolezni oči pri sladkornih bolnikih.