Search
Close this search box.

Starši otrok s posebnimi potrebami z višjim prejemkom

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je z aprilom zvišalo mesečni prejemek za izgubljeni dohodek.
Fotografija je simbolična

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je od januarja do danes v dveh korakih za kar 275,70 evra zvišalo mesečni prejemek za starše, ki zapustijo trg dela zaradi varstva in nege za otroke s težko motnjo v duševnem razvoju, težko gibalno ovirane otroke ali otroke z nekaterimi boleznimi s seznama hudih bolezni.

Skrb za otroka s posebnimi potrebami je delo, ki traja 24 ur dnevno, vsak dan, vsak konec tedna in vsak praznik. Delo je izjemno naporno tako fizično kot psihično, ker se otrok s posebnimi potrebami ne zna ali ni zmožen sam igrati, učiti in skrbeti zase tako kot zdravi otroci. Obenem je to zdravstveno stanje otroka trajno – ne spreminja se na boljše, ampak kvečjemu na slabše.

Zato so poleg redne uskladitve v januarju, ko se je znesek uskladil z dvigom minimalne plače za 100 evrov, s 1. aprilom povečali znesek na 1,2-kratnik minimalne plače (1.444 EUR bruto). Nova višina v znesku 1,2-kratnika minimalne plače je določen v Zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemki, ki je bil sprejet konec novembra 2022 in se je začel uporabljati s 1. aprilom 2023.

S tem je višji še za dodatnih 175,70 evra in znaša približno 1.054,18 evra mesečno (neto višina je odvisna od višine splošne olajšave ter olajšav za vzdrževane družinske člane). Če eden od staršev ali druga oseba neguje in varuje dva ali več otrok, ki jim pripada delno plačilo za izgubljeni dohodek, se višina delnega plačila za izgubljeni dohodek poveča za 30 odstotkov.

Verjamemo, da bo zvišan znesek v veliko pomoč staršem in njihovim otrokom,” so še zapisali na ministrstvo.

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Dogodki

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je z aprilom zvišalo mesečni prejemek za izgubljeni dohodek.