Search
Close this search box.

Stanovanjskemu podjetju Ravne uspel veliki finančni met

Stanovanjsko podjetje Ravne je v okviru mednarodnega projekta z več partnerji uspešno kandidiralo za nepovratna sredstva iz programa Obzorje 2020. Med drugim bodo izvedli okoli en milijon evrov vredno obnovo pretežno stanovanjske stavbe na Ravnah na Koroškem. Primer te obnove bo tudi prispevek k smernicam prenov stanovanjskih stavb v EU.

Projekt nosi naslov Infinite in je bil uspešen na prijavi v okviru programa Obzorje 2020. Vodilni partner projekta je raziskovalni inštitut Eurac iz italijanskega Bolzana, skupno pa pri projektu sodeluje 19 partnerjev iz devetih držav. Projekt traja dobra štiri leta, njegova vrednost je 10,3 milijona evrov, skupna višina sofinanciranja s strani EU pa znaša nekaj manj kot osem milijonov evrov.

Pomemben kolač od tega se obeta tudi Stanovanjskemu podjetju Ravne. Nepovratna sredstva, ki jih prejme, so razdeljena na dva dela: za izvedbo svojih aktivnosti neposredno prejme dobrih 260.000 evrov, drugi del pa je stvarni vložek v obliki obnove stavbe na naslovu Ob Suhi 19 na Ravnah, kjer ima podjetje v kletnih prostorih sedež, hkrati pa so v njej tudi stanovanja.

Pri obnovi te stavbe bodo partnerji iz drugih držav s svojimi naprednimi industrijskimi rešitvami prenovili dve lameli stavbe. Partnerji bodo razvijali tehnološko napredne rešitve, ki jih bodo nato uporabili v realnem okolju na treh lokacijah, poleg te na Ravnah na Koroškem tudi v Italiji in Franciji.

PREBERITE TUDI: Minister Černač: “Več kot milijon evrov sredstev Stanovanjskemu podjetju Ravne”

Glede na predvidene rešitve je neto ocena sofinanciranja prenove okoli 500.000 evrov, skupaj z lastnim vložkom v desetinskem deležu in z DDV pa je vrednost okoli enega milijona evrov, je za STA pojasnil direktor Stanovanjskega podjetja Ravne Benjamin Jakičič. Letos načrtujejo skupaj s partnerji pripravo vse potrebne dokumentacije, obnova pa naj bi se nato začela prihodnje leto.

Prenovljena bo fasada, predvidoma bodo dodali montažne balkone, prav tako je predvidena zelena streha na severno stran in fotovoltaika na južni strani, vgrajen bo tudi napredni sistemi hlajenja, prezračevanja in digitalnega upravljanja stavbe. Rezultat bo celovita in energetsko napredna rešitev prenove, ki bo kot primer dobre prakse podala smernice za nadaljnje prenove stanovanjskih stavb v EU, je pojasnil Jakičič.

To je trenutno edini mednarodni projekt, pri katerem sodeluje podjetje, sodelovanje pri tem projektu pa je tudi največji finančni uspeh podjetja doslej, je poudaril Jakičič, ki upa, da bo takšnih projektov v prihodnje še več.