SŠK: Pri osebni molitvi in prejemu obhajila je v cerkvi lahko največ šest oseb

V skladu z vladnim odlokom je Slovenska škofovska konferenca (SŠK) omejila število ljudi, ki so lahko istočasno navzoči pri osebni molitvi vernikov v cerkvi, in sicer z 10 na šest, so sporočili s Slovenske škofovske konference (SŠK). Enako velja, ko duhovnik deli obhajilo.

Po vladnem odloku so namreč verski obredi v navzočnosti vernikov do nadaljnjega prepovedani. So pa cerkve odprte za osebno molitev vernikov in prejem obhajila, pri čemer v skladu s spremenjenimi pravili SŠK po novem velja, da je lahko v cerkvi največ šest vernikov.

Nekateri verniki sicer opozarjajo, da se lahko v nekaterih cerkvah občasno istočasno zbere tudi precej več kot šest vernikov, posebej pri prejemanju obhajila. Tega duhovniki vernikom, posebej ob nedeljah, individualno delijo ob vnaprej določenih urah.

Na SŠK v zvezi s tem pravijo, da je uveljavitev navodil slovenskih škofov v pristojnosti posameznih škofij in škofov ordinarijev. Opažajo pa, da velika večina duhovnikov spoštuje navodila. Da bi to počeli še bolj dosledno, je SŠK danes vse duhovnike še enkrat pozvala, naj se držijo navodil za individualni prejem obhajila in se izogibajo vsem okoliščinam, da bi se v cerkvah hkrati zadrževalo več kot šest oseb oziroma da bi se odvijali organizirani obredi in dogodki z udeležbo javnosti.

Poudarjajo tudi, da je vsak, ki vstopi v cerkev, sam odgovoren za spoštovanje javno-zdravstvenih ukrepov oz. zaščito pred morebitno okužbo, kot to velja za vstopanje v druge javne prostore. Ob vstopu v prostor si mora razkužiti roke, nadeti zaščitno masko in stalno ohranjati dva metra medosebne razdalje, pri čemer slednje ne velja za družine in člane istega gospodinjstva.

Po poročanju medijev nekateri duhovniki po zadnji prepovedi verskih obredov v navzočnosti vernikov ubirajo tudi nekatere inovativne načine. Tako si je na primer grosupeljski župnik Martin Golob namesto občinstva v cerkvi zamislil občinstvo iz kartonskih maket.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila