Danes ljudje plešejo, jutri se začne nov dan in trdo delo (VIDEO)

Ob 19. uri se je po državi zaprlo približno 3000 volišč, na katerih so volivci izbirali novo sestavo državnega zbora v prihodnjem štiriletnem mandatu.
278745718_4054004284825337_1011188640624055712_n

Zmagovalka današnjih državnozborskih volitev je stranka Gibanje Svoboda, ki je prejela 35,8 odstotka glasov, kažejo rezultati vzporednih volitev, ki jih je za TVS in POP TV pripravila agencija Mediana. Sledi SDS z 22,5 odstotka. V DZ bi se po rezultatih vzporednih volitev uvrstile še NSi (6,8 odstotka), SD (6,6 odstotka) in Levica (4,4 odstotka).

V Gibanju svoboda so v prvem odzivu po objavi izidov vzporednih volitev, ki so jih pričakali v volilnem štabu, izrazili navdušenje. “Navdušeni in presenečeni smo, nismo pričakovali takšne razlike, predvsem pa ne takega rezultata,” je dejala podpredsednica stranke Marta Kos. V stranki so si želeli visoke volilne udeležbe in menijo, da je najpomembnejši rezultat današnjega dneva, da so državljanke in državljani spoznali, da imajo pravico in dolžnost oddati svoj glas in vplivati na to, kaj se bo dogajalo s Slovenijo, je dejala. Pri tem je poudarila, da vendarle še ne gre za rezultate Državne volilne komisije.

Predsednik stranke Robert Golob, ki zaradi okužbe z novim koronavirusom ni v volilnem štabu, je prve neuradne izide komentiral preko videopovezave. “Danes ljudje plešejo, jutri se začne nov dan,” je dejal in dodal: “Jutri bomo začeli trdo delati, da upravičimo to zaupanje, to je naša zaveza tistim, ki so nas danes podprli.”

Izrazil je občudovanje vseh državljanov, ki so prišli na volitve. Ob številnih vzklikih navdušenja v polnem volilnem štabu v ljubljanski Cvetličarni pa je tudi opozoril, da iz izkazanega zaupanja izhajajo tudi pričakovanja in odgovornost.

Visoka udeležba pove vse – da ljudje res hočejo spremembe in da zaupajo v nas, da edini lahko te spremembe prinesemo, je poudaril. “Danes je pravi praznik,” navdušenja nad izidi vzporednih volitev ni skrival Golob.

Stranka Gibanje svoboda tokrat prvič sodeluje na parlamentarnih volitvah. Nastala je januarja letos s preimenovanjem Stranke zelenih dejanj in z izvolitvijo Roberta Goloba za predsednika. V stranko sta vstopila poslanca Janja Sluga, ki je bila na prejšnjih parlamentarnih volitvah izvoljena na listi SMC, in Jurij Lep, ki je bil izvoljen na listi DeSUS.

Robert Golob je znan predvsem kot nekdanji predsednik uprave energetskega podjetja Gen-I, ki ga je vodil od leta 2006 do novembra lani, bil je tudi državni sekretar za energetiko med leti 1999 in 2002 v času vlade Janeza Drnovška.

Sodeč po rezultatih vzporednih volitev bi SDS v DZ zasedla 26 sedežev, NSi osem, SD sedem in Levica pet.

Tik pod parlamentarnim pragom je zaenkrat LMŠ, ki je po vzporednih volitvah dobila 3,8 odstotka glasov. Sledita Povežimo Slovenijo (3,2 odstotka) in SAB (2,9). Stranki Resni.ca naj bi volivci namenili 2,6 odstotka, Naši deželi 1,8 odstotka, listi Naša prihodnost in Dobra država, Piratski stranki in SNS pa po 1,6 odstotka glasov.

Gibanje Zdrava družba naj bi prejelo 1,5 odstotka, stranka Vesna pa 1,4 odstotka. Manj kot odstotek glasov so po vzporednih volitvah dobili Za ljudstvo Slovenije (0,6), DeSUS (0,5), Lista Borisa Popoviča (0,5) in Domovinska liga (0,2).

Vzporedne volitve so bile sicer opravljene danes in niso zajele predčasnega glasovanja, ki je bilo letos rekordno obiskano. Udeležilo se ga je namreč 7,67 odstotka volivcev. Tudi po podatkih z današnjega glasovanja je bila udeležba visoka, na volišča je namreč do 16. ure prišlo 49,3 odstotka volivcev. Na zadnjih volitvah leta 2018 pa je bila končna udeležba 52,6-odstotna.

Končna udeležba na tokratnih volitvah pa še ni znana, saj bodo volilni organi udeležbo ugotavljali hkrati s štetjem glasovnic.

VIDEO: Dogajanje in izjave iz volilnega štaba Gibanja Svoboda

Po 19.30 bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne rezultate in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen.

VIDEO: Dogajanje in izjave iz volilnega štaba SDS

Največja koalicijska stranka SDS rezultate volitev v DZ pričakuje na sedežu stranke v Ljubljani. Podpredsednik stranke Aleš Hojs je po objavi izidov vzporednih volitev dejal, da je treba najprej čestitati relativnemu zmagovalcu Gibanju Svoboda, če drži, da so dobili 35,5-odstotno podporo.

“Kar se tiče našega rezultata, bomo pa seveda počakali na uradne rezultate. Rezultati vzporednih volitev so po moji oceni deloma neverodostojni in bomo o naših rezultatih lahko govorili, ko bodo preštete glasovnice tudi s tistih najbolj oddaljenih volišč,” je povedal Hojs.

Podpredsednik NSi Janez Cigler Kralj se je v prvem komentarju rezultatov vzporednih volitev, ki stranki napoveduje osem poslanskih mandatov, zahvalil vsem, ki so oddali glas za NSi. “To je veliko zaupanje, ki ga bomo upravičili,” je napovedal. Pozdravil je tudi visoko volilno udeležbo, ki po njegovih besedah daje legitimnost njihovim mandatom.

Cigler Kralj je v prvi izjavi za medije še izpostavil, da je NSi glede na rezultate vzporednih volitev edina uveljavljena politična stranka, ki je okrepila svojo politično moč v DZ. V aktualnem mandatu je NSi namreč imela sedem poslancev.

V štabu SD na sedežu stranke v Ljubljani je vzdušje sproščeno. Prve delne začasne rezultate tam pričakujejo tudi predsednica SD Tanja Fajon, podpredsednika stranke Matjaž Nemec in Dominika Švarc Pipan ter vodja poslanske skupine v iztekajočem se mandatu DZ Matjaž Han. Fajonova je z rezultatom, ki ga stranki kažejo vzporedne volitve, zadovoljna.

Fajonova se je v prvi izjavi za medije po objavi rezultatov vzporednih volitev zahvalila volivcem “za vsak glas, ki prinaša spremembe Sloveniji, in za vsak glas za SD”. “Z vzporednimi rezultati sem zadovoljna, vem, da smo dali vse od sebe,” je dejala.

Rezultat Levice na državnozborskih volitvah je po besedah koordinatorja stranke Luke Mesca bistveno pod pričakovanji in je slab. Stranki rezultati vzporednih volitev kažejo 4,4 odstotka prejetih glasov, kar je približno polovico manj kot pred štirimi leti. Je pa Mesec v prvem odzivu pozdravil splošen rezultat volitev.

“Pozdravljam splošen volilni rezultat, ki kaže, da se je Slovenija odločila, da ne gre po poti Madžarske, da bo ostala svobodna, odprta in demokratična družba, k čemur smo precejšen delež napora prispevali v Levici,” je dejal Mesec.

Za rezultat Levice na vzporednih volitvah, ki sicer ne vključujejo predčasnega glasovanja, je dejal, da je ta “bistveno pod pričakovanji”, ampak bodo počakali do uradnih rezultatov.

V gibanju Povežimo Slovenijo, ki mu po izidih vzporednih volitev ni uspel vstop v državni zbor, bodo na končno oceno volilnega dosežka počakali do kasnejše objave rezultatov. “Mi smo delali po vsej Sloveniji, verjamemo, da je treba počakati na končne rezultate,” je v prvem odzivu dejal predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek.

Ob tem je izrazil prepričanje, da bo gibanje Povežimo Slovenijo ob naslednji objavi rezultatov “del parlamentarnega dela v naslednjem mandatu”. “Volivke in volivci se vedno odločijo prav. Izid bomo ocenili skupaj s kolegi iz strank, ki tvorimo Povežimo Slovenijo, po 21.30, ko bodo dejanski rezultati s terena, kjer verjamem, da smo bili močni,” je dejal Počivalšek.

Zvečer bo tudi znano, koliko volivcev je oddalo svoj glas. Do 16. ure je sicer glasovalo 836.081 volivcev oziroma 49,3 odstotka volilnih upravičencev, kar je več kot na volitvah leta 2018, ko se je volitev do 16. ure udeležilo 34,32 odstotka volivcev, končna volilna udeležba pa je bila 52,64-odstotna. Glede na to, da je bila že na predčasnem glasovanju udeležba visoka, 7,67-odstotna, bo tokratna udeležba zagotovo višja kot pred štirimi leti.

Stranka LMŠ je po rezultatih vzporednih volitev s 3,8 odstotka glasov tik pod parlamentarnim pragom. Predsednik stranke Marjan Šarec je v prvem odzivu dejal, da je volilna udeležba največja zmaga današnjega dne, volilne rezultate pa težko komentira. Podpredsednik LMŠ Klemen Grošelj pa je dejal, da ostajajo optimistični in čakajo uradne izide.

Šarec je v izjavi čestital zmagovalcu volitev. “Gre za veličastno zmago, gre za novo obdobje v slovenski zgodovini, kajti vlada, ki smo jo gledali dve leti, ki je uničevala Slovenijo, se bo končno poslovila,” je povedal.

Rezultati vzporednih volitev stranki SAB kažejo na 2,9 odstotka glasov, kar ne zadošča za vstop v DZ. “Dali smo vse od sebe,” je ob tej številki dejala vidno razočarana predsednica stranke Alenka Bratušek. A kot je dodala, je treba počakati na rezultate državne volilne komisije. Zahvalila se je vsem, ki so glasovali za SAB.

“In kot kažejo vzporedne volitve, nam je vsem skupaj to tudi uspelo, zato čestitke zmagovalcem,” je dejala ter čestitala Gibanju Svoboda in strankinemu vodji Robertu Golobu.

Bratuškova je poudarila, da so se v tej volilni kampanji borili za to, da so ljudem povedali, da je treba Slovenijo postaviti nazaj na pravo pot – na pot demokracije, svobode medijev, spoštovanja človekovih pravic.

Z zaprtjem volišč se je končal volilni molk, ki je trajal od petka od 24. ure. Od takrat do danes do 10. ure je dežurna služba ministrstva za notranje zadeve prejela 296 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Danes je imelo 1.695.766 volilnih upravičencev priložnost, da izberejo novo 90-člansko sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Izbirali so med 1476 kandidati, ki se za poslansko funkcijo potegujejo na 20 kandidatnih listah.

Dogajanje na terenu na Koroškem spremlja tudi naša ekipa. O izidih in dogajanju na terenu vas bomo sproti obveščali, čeprav je le nekaj kandidatov na javno dostopnih lokacijah na Koroškem, kar nekaj se jih je namreč odpravilo tudi v Ljubljano.

Tako je v štabu SD na Prevaljah

Tako je v štabu SD v Slovenj Gradcu

Tako je v štabu SDS na Sv. Primožu nad Muto

Štab Ivana Meha v Slovenj Gradcu – neodvisni kandidat, Povežimo Slovenijo

Tako je v štabu SDS v Slovenj Gradcu

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.