Search
Close this search box.

Spoznaj, kaj pomenijo oznake na alu platiščih

Platišča so poleg pnevmatik eden najpomembnejših delov vozila. Čeprav bo marsikdo rekel, da so pika na i videzu vozila, pa je bolj pomembno to, da vplivajo na varno vožnjo. Če se odločate za nakup novih alu platišč, potem je pomembno, da izberete prave!

Platišča poskrbijo za varno in udobno vožnjo pri različnih hitrostih. Vendar pa se pri izboru platišč zelo hitro zatakne. Poleg aluminijastih poznamo tudi jeklena platišča, med seboj pa se razlikujejo tudi v velikosti in tehničnih značilnosti.

Vse lastnosti alu platišč so zapisane na samih platiščih, vendar le malokdo ve, kaj resnično pomenijo.

Zato vam bomo opisali kar na konkretnem primeru. Na primer, ogledujete si alu platišča, ki imajo oznako 7×17 5×108 ET42 65.1.

Verjamemo, da vam te oznake nič ne pomenijo, če ne veste, katero lastnost platišč opisujejo. In zato smo mi tu, da vam razložimo – predstavili vam jih bomo v takšnem vrstnem redu kot si sledijo.

Velikost platišč: 7×17

Velikost platišč je definirana z njihovo širino in premerom. Obe dimenziji sta izraženi v colah, torej je številka 7 širina platišča, 17 pa njihov premer.

V povezavi s širino platišča je povezan tudi nabor pnevmatik, ki se lahko varno namestijo na določeno širino platišča.

Velikost platišča se običajno razlikuje glede na namembnost vozil. Zato boste v nekaterih oznakah za številko, ki označuje širino (v našem primeru 7), naleteli tudi na določeno črko.

Črki B in J na primer označujeta osebna vozila, črke S, T, V, W gospodarska vozila in črka E lahka ter težka tovorna vozila. Seveda pa to niso edine oznake, zato jih vsekakor preverite pred nakupom.

Razmerje vijakov: 5×108

Izjemno pomemben podatek pri nakupu alu platišč je tudi število in razmerje vijakov. V našem primeru gre za alu platišča, ki so pritrjena s 5-imi vijaki, premer med njimi pa je 108 mm.

Medtem, ko vijake lahko enostavno preštejete, pa je potrebno podatek o razmerju med njimi poiskati v homologaciji vozila. Le tako bodo alu platišča z gotovostjo ustrezala vašemu vozilu.

Ko smo že pri vijakih, naj omenimo, da morate pri montaži alu platišč paziti tudi na ustrezen moment zategovanja vijakov. Ta je določen s strani proizvajalca, pri čemer ni priporočljivo od njega pretirano odstopati.

Premajhen moment zategovanja lahko v najslabšem primeru povzroči, da se vijak med vožnjo odtegne, prevelik moment pa lahko poškoduje vijake in platišča.

Razdalja med središčno črto širine platišča in robom platišča: ET42

Oznaka ET pomeni razdaljo med središčno črto širine platišča in robom platišča. Ta je lahko pozitivna ali negativna.

Pozitivna je takrat, ko je naležna površina odmaknjena bolj proti zunanji strani. Negativen ET pa je takrat, ko je naležna površina umaknjena bolj proti notranjosti platišča.

In zakaj je pomembno izbrati ustrezen ET? Če je ET prevelik, lahko alu platišča ovirajo sukanje kolesa v smeri levo – desno, če pa je ET premajhen, pa lahko pogosteje pride do dotika med pnevmatiko in blatnikom.

Neustrezen ET negativno vpliva na podvozje in njegovo obrabo, kar se zelo hitro odraža v večji obrabi kolesnih ležajev in končnikov volana.

Tovrstnih težav med vožnjo sicer ne opazite, ampak se jih zavedate šele, ko je to prepozno.

Sredinska luknja oziroma centrirana odprtina: 65.1

Gre za premer sredine platišča, to je sredinska luknja, s katero so alu platišča fiksirana na pesto kolesa. Ni odveč poudariti, kako pomembno je za varno in udobno vožnjo, da izberete ustrezen premer odprtine.

Ker obstaja več dimenzij, je potrebno pred nakupom preveriti tudi to mero. Sredinska luknja mora biti večja ali enaka premeru pesta, v nasprotnem primeru sploh ne boste mogli fiksirati platišča. Če je premer večji od tistega, ki ga priporoča proizvajalec, potem boste med vožnjo čutili vibracije.

Temu se sicer lahko izognete z montažo dodatnih centrirnih obročev v obstoječo odprtino platišč, vendar poskrbite, da je ta postopek resnično opravljen strokovno.

Ob pojavu morebitnega tresenja, tega problema ne boste mogli odpraviti drugače kot le s ponovno menjavo obročka.

Iskanje ustreznih alu platišč za vaše vozilo

Če se lotevate nakupa novih platišča, potem poskrbite, da boste izbrali takšne, ki bodo ustrezala na vaše vozilo.

Ko iščete ustrezna alu platišča, je vsekakor najbolje, da najprej preveriti oznake na obstoječih platiščih, ki jih imate že namontirane.

Če pa razmišljate o drugih dimenzijah, potem morate v homologacijskem kartončku preveriti priporočila s strani proizvajalca.

Ko enkrat veste, kaj natančno iščete, pa je iskanje alu platišč zelo preprost. Spletni ponudniki platišč vam omogočajo, da s pomočjo iskalnikov hitro in enostavno poiščete ustrezna alu platišča, zato je strah pred napačno izbiro popolnoma odveč.

Dogodki

Platišča so poleg pnevmatik eden najpomembnejših delov vozila. Čeprav bo marsikdo rekel, da so pika na i videzu vozila, pa je bolj pomembno to, da vplivajo na varno vožnjo. Če se odločate za nakup novih alu platišč, potem je pomembno, da izberete prave!