Search
Close this search box.

Spotur odgovarja zakaj na pustnem karnevalu niso bili prisotni konji

Po včerajšnjem 52. pustnem karnevalu v Slovenj Gradcu nam je pisalo nekaj bralcev v zvezi z udeležbo konj na karnevalu. Karnevala so se želeli udeležiti člani Cross Country Cluba Legen z dvema konjema, vendar jih na karneval niso spustili.

V zvezi z včerajšnjim pustnim karnevalom v Slovenj Gradcu se je nad Javni zavod Spotur, ki je uradni organizator dogodka, usul plaz kritik zaradi prisotnosti konj Cross Country kluba Legen. Pustni karneval pa je sicer potekal v veselem in norčavem vzdušju, ulice pa so preplavile številne pustne šeme, ki so uživale v rajanju.

Članici kluba, ki sta se želeli udeležiti povorke z dvema konjema sta povedali, da so konji vsako leto na dogodku. Po besedah članic naj bi bile izpolnjene zahteve, da so konji negativni na IAK-A – kar se zagotovi pri odvzemu krvi, kar so, na dan povorke tudi imeli potrjeno s strani veterinarja. Organizatorji pa jim, ker ni bilo dovoljenj s strani UE, na dogodku niso dovolili sodelovati: “CCCL je posebej za Slovenjgraški karneval dal pregledat kri, saj drugje tole ni bilo potrebno, niti ni bilo potrebno lani,” so še dodali.

Iz Javnega zavoda Spotur, ki je organizator dogodka, so sporočili, da drži, da so konji prejšnja leta bili na dogodku, saj so za njihovo udeležbo imeli vsa potrebna dovoljenja, letos pa temu ni bilo tako: “Na sestanku z udeleženci, ki je potekal 9. 1. 2024 nas je njihov predstavnik, gospod Vladimir Jarh Nikolič obvestil, da konji potrebujejo obvezno cepljenje in ker jim mi kot organizatorji prireditve tega cepljenja nismo dolžni zagotoviti, smo se z g. Nikoličem dogovorili, da konji na pustnem karnevalu letos ne bodo sodelovali. Zaradi tega za njihovo prisotnost nismo imeli ustreznega dovoljenja.

Na Spoturju poudarjajo, da je pustni karneval javna prireditev, za katero morajo pridobiti dovoljenje s strani Upravne enote – tudi zaradi zapore ceste. Glede udeležbe živali na javnih prireditvah pa je določen tudi postopek: “V tem primeru bi morali na Upravno enoto Slovenj Gradec mesec dni pred prireditvijo posredovati številke konjev, ki bi sodelovali na prireditvi, saj mora Upravna enota pridobiti tudi soglasje veterinarske inšpekcije, da se lahko konji prireditve udeležijo. Ker smo bil s Cross Country klubom Legen dogovorjeni, da konji ne bodo sodelovali, teh dovoljenj nismo imeli in to je bil tudi edini vzrok, da obema jahalkama nismo mogli dovoliti udeležbe na prireditvi. O tem, da za konje ni bilo pridobljenih dovoljenj, je bila pred karnevalom obveščena tudi Policijska postaja Slovenj Gradec, ki je vedno aktivno vključena v postopek pridobitve dovoljenja za izvedbo prireditve,” so zapisali iz zavoda.

Upravna enota Slovenj Gradec že opozorila, da so na prireditvi opazili konje, za katere niso imeli dovoljenja.

Javni zavod Spotur skozi vse leto organizira številne množične prireditve. Za vsako prireditev je potrebno pridobiti soglasja in dovoljenja, ti postopki so velikokrat zelo zahtevni in posebni postopki veljajo tudi, kadar so v prireditev vključene živali: “Mi se zavedamo odgovornosti, ki jo imamo kot organizatorji prireditev in se vseh postopkov strogo držimo, ker so za kršitve predvidene tudi kazni. Omenili bi tudi to, da smo bili še danes s strani Upravne enote opozorjeni, da so na prireditvi opazili konje in da za njihovo udeležbo nismo imeli dovoljenja.

Dogodki

Po včerajšnjem 52. pustnem karnevalu v Slovenj Gradcu nam je pisalo nekaj bralcev v zvezi z udeležbo konj na karnevalu. Karnevala so se želeli udeležiti člani Cross Country Cluba Legen z dvema konjema, vendar jih na karneval niso spustili.