Solidarnostni dodatek vojnim veteranom z nekaj zamude. Izplačilo napovedujejo prihodnji teden

Solidarnostni dodatek po zadnjem protikoronskem zakonu so večinoma prejeli že vsi upravičenci, nanj čakajo le še vojni veterani. Do konca marca bi jim ga moralo izplačati ministrstvo za obrambo, kjer so povedali, da so imeli nekaj težav zaradi usklajevanja evidenc. Izplačilo napovedujejo prihodnji teden.
money-167733_960_720

Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, ki ga je DZ sprejel konec decembra 2021, je prinesel solidarnostni dodatek v višini 150 evrov upokojencem z nizkimi pokojninami ter še nekaterim skupinam prebivalstva z nizkimi dohodki, med njimi vojnim veteranom in vojnim invalidom.

Upokojencem in brezposelnim prejemnikom invalidskih nadomestil je dodatek že januarja oz. februarja izplačal Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, marca ga je vojnim veteranom, vojnim invalidom in invalidom z odločbo o nezaposljivosti, ki so hkrati upravičeni do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka, izplačalo tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Vojnim veteranom in vojnim invalidom, ki prejemajo invalidski ali družinski dodatek, mora dodatek izplačati ministrstvo za obrambo. Zakon tudi za te upravičence določa rok izplačila 31. marec, vendar so na ministrstvu danes za STA povedal, da bodo izplačilo vojnim veteranom izvedli z nekaj zamude, in sicer 22. aprila.

Že marca so na obrambnem ministrstvu opozorili na določbo zakona, po kateri je vsak lahko upravičen do tega dodatka le enkrat. Zato so nabor teh upravičencev oblikovali tako, da so preverili seznam prejemnikov, ki so izplačila že prejeli, podatke Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in druge pravne podlage protikoronskega zakona z namenom, da vsakdo dobi dodatek le na eni pravni podlagi.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije