Šole bodo učencem in dijakom zagotavljale brezplačne tople obroke

Ministrstvo za izobraževanje je občinam in šolam poslalo okrožnico, po kateri naj bi občine prevzele organizacijo kuhanja in razvoza kosil za vse otroke, ki imajo brezplačno kosilo v osnovnih šolah in malico v srednjih šolah. Na spletnih straneh šol, občin in v lokalnih medijih bo objavljen poziv učencem in dijakom, da se prijavijo na topli obrok.
soup-3310066_1920

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v zvezi z zagotavljanjem brezplačnega toplega obroka za učence in dijake, ki se v času epidemije izobražujejo na daljavo in tak obrok potrebujejo, po usklajevanju z občinami oblikovalo možnosti, ki se upoštevajo glede na organizacijo vzgojno-izobraževalnega dela.

Za vse učence in dijake, ki se izobražujejo na daljavo, organizacijo toplih obrokov prevzamejo lokalne skupnosti, ki izberejo šolo ali več šol, ki bodo topli obrok pripravljale. Na spletnih straneh šol, občin in v lokalnih medijih bo objavljen poziv učencem in dijakom s prebivališčem v občini, da se prijavijo na brezplačni topli obrok. S prijavo učenci in dijaki privolijo, da občine in šole podatke uporabijo za organizacijo priprave in prevzema toplega obroka.

Brezplačni topli obrok bo pripadal vsem učencem in dijakom iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 382,82 evrov (3. dohodkovni razred pri otroškem dodatku oziroma 2. pri državni štipendiji). Brezplačni topli obrok pripada tudi učencem in dijakom, ki so nameščeni v rejniško družino.

Obroke bo možno prevzeti v šoli, ki hrano pripravlja, po potrebi bodo šole zagotovile tudi dostavo na dom ali prevzem na ustrezno razdelilno točko v lokalni skupnosti. Sredstva bo zagotovil neposredno proračun.

Glavni odbor Skupnosti občin Slovenije je na današnji seji izpostavil, da naj organiziranje toplega obroka zagotovi država z osnovnimi šolami, občine so pri tem lahko zgolj podpora šolam, v primeru izkazane potrebe. Ko so namreč spomnili, država v skladu z zakonom zagotavlja sredstva za izvajanje osnovnošolskega programa, lokalna skupnost pa sredstva za investicijsko vzdrževanje prostorov in opreme osnovnih šol ter za druge stroške. V skladu s tem je tudi pristojnost države, da organizira in zagotovi tople obroke učencem tudi v izrednih razmerah, so poudarili.

Tudi v Mestni občini Ljubljana (Mol) so ministrstvu že sporočili, da tega ne morejo prevzeti, saj je tovrstna organizacija za tak obseg otrok – v Ljubljani to predstavlja samo v osnovnih šolah približno 5000-6000 otrok – po njihovi oceni povsem nemogoča in neracionalna. Zato so ponovno predlagali, da se otrokom omogoči, da pridejo v šole, tam pojedo kosilo ob upoštevanju vseh epidemioloških ukrepov oz. še bolje, da osnovne šole od ponedeljka dalje delujejo za vse učence, so sporočili za STA.

V Levici so veseli, da je ministrstvo upoštevalo pozive civilne družbe, šol, staršev, humanitarnih organizaciji ter njihovo pobudo, da naj država tudi med poukom na daljavo zagotavlja tople obroke za učence iz revnejših družin. Ob tem ministrstvo še pozivajo k sistemski ureditvi področja prehrane v času pouka na daljavo.

Levica je k ukrepanju pozvala, in tudi predlagala amandma, že med obravnavo protikoronskih zakonov v času prvega vala epidemije, a jih je oblast, kot so sporočili, preslišala. Tudi zaradi tega in takratnega zaprtja šol se je poslabšal socialni položaj učencev, ki v tem času niso obiskovali pouka v šolah, ocenjujejo.

Preberite še: Naslednji teden pouk na daljavo, vrtci ostajajo zaprti

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.