So v Slovenj Gradcu našli rešitev glede dežurstev v Urgentem centru?

Danes je v Slovenj Gradcu potekal sestanek delovne skupine za razreševanje problematike delovanja dežurne službe v Urgentnem centru Slovenj Gradec, na njem pa so sprejeli sklepe, s katerimi bodo poskušali rešiti težave glede omenjene problematike.

Danes je v Slovenj Gradcu potekal sestanek delovne skupine za razreševanje problematike delovanja dežurne službe v Urgentnem centru Slovenj Gradec, na njem pa so sprejeli sklepe, s katerimi bodo poskušali rešiti težave glede omenjene problematike.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler in župan Občine Mislinja, mag. Bojan Borovnik, sta danes sklicala razširjen sestanek delovne skupine za razreševanje problematike delovanja dežurne zdravstvene službe v Urgentnem centru Slovenj Gradec, so sporočili iz MO Slovenj Gradec.

Poleg direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, dr. Janeza Lavreta, so se sestanka udeležili tudi predstavnice in predstavniki zdravstvenih domov Slovenj Gradec, Dravograd, Radlje ob Dravi ter predstavniki Zdravstveno reševalnega centra Koroška. Skozi razpravo deležnikov je bilo zaznati razumevanje problematike, ki jo je s preklicem soglasij za opravljanje dežurne službe v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Slovenj Gradec sprožilo specialistično medicinsko osebje Zdravstvenega doma Slovenj Gradec.

Na sestanku so udeleženci sprejeli sklepe, ki bodo najverjetneje omogočili tudi rešitev težav, s katerimi se bi po 15. maju najverjetneje soočili pacienti ob iskanju nujne medicinske pomoči v Slovenj Gradcu.

V nabor medicinskega osebja, ki bi lahko izvajalo dežurstvo pa bi se vključili tudi koncesionarji, ki doslej teh storitev niso opravljali.

V prvi vrsti je potreben dogovor z Ministrstvom za zdravje. Na to temo se bo že danes sestanka v Slovenj Gradcu udeležil državni sekretar MZZ. Pogovor bo tekel o povečanju sredstev, alociranih za izvajanje nujne medicinske pomoči in dežurne službe na Koroškem. Dogovor na politični ravni (med župani koroških občin) pa bo, kot upajo udeleženci današnjega sestanka, prinesel tudi dogovor o delitvi obveznosti iz naslova zagotavljanja dežurne službe v Urgentnem centru med koroškimi zdravstvenimi domovi. V nabor medicinskega osebja, ki bi lahko izvajalo dežurstvo pa bi se vključili tudi koncesionarji, ki doslej teh storitev niso opravljali.

Za ugotovitev stanja o pripravljenosti zdravniškega osebja, da poleg svojih rednih ambulantnih obveznosti ter dežurne službe, ki je zagotovljena v koroških zdravstvenih domovih, priskočijo na pomoč tudi pri zagotavljanju dežurne službe v Urgentnem centru Slovenj Gradec, bodo zdravstveni domovi do prihodnjega petka, ko je načrtovan ponoven sestanek s predstavniki MZZ, pripravili številčne podatke o kadrovskih zmožnostih posameznih zdravstvenih domov.

Zdravstveno reševalni center Koroške je prav tako izrazil pripravljenost, da svoje ekipe nujne medicinske pomoči okrepi ter zagotovi vozila za opravljanje NMP, popolnjena z zdravniki, ki bi se odločili za sodelovanje v takšnem konceptu dežurstev. »Ocenjujemo, da so storjeni pomembni koraki za krepitev dežurne službe in nujne medicinske pomoči na Koroškem, lokalne skupnosti pa bodo na seji Sveta Koroške regije, ki bo sklicana v kratkem, seznanjene s potrebami in možnostmi, kako problematiko rešiti dolgoročneje in v prid prebivalkam in prebivalcem celotne regije,« so še zapisli v sporočilu za javnost.  

Vir: MO Slovenj Gradec