Search
Close this search box.

Šmartno pri Slovenj Gradcu bogatejše za zunanji fitnes, mestna četrt Polje pa za prenovljeno košarkarsko igrišče

Mestna občina Slovenj Gradec je zaključila z izvedbo še dveh projektov participativnega proračuna, poimenovanega Moj pečat. Šmartno pri Slovenj Gradcu je bogatejše za zunanji fitnes, mestna četrt Polje pa za prenovljeno košarkarsko igrišče.

Pri osnovni šoli v Šmartnem pri Slovenj Gradcu je nameščenih pet fitnes naprav, ki jih lahko uporabljajo vse starostne skupine. Z vajo z večnamenskimi palicami bodo obiskovalci fitnesa krepili mišice rok in hrbta, trebušne mišice ter zgornje stegenske mišice.

Naprava poimenovana potisk z nogami krepi moč stegenskih mišic in mišic medeničnega obroča. Potisk s prsi in poteg na prsi je naprava, ki razvija moč zgornjih okončin, prsi ter namenskih ter hrbtnih mišičnih skupin, izboljšuje fleksibilnost, ter stabilnost ramenskih in komolčnih sklepov. Naprava je primerna za lajšanje težav pri krčenju in raztezanju ramenskih in komolčnih sklepov, mišični atrofiji, zamrznjenih ramenih, teniškem komolcu.

Naprava veslač krepi mišično moč zgornjih in spodnjih okončin ter izboljšuje koordinacijo med okončinami. Z uporabo eliptičnega trenažerja pa povečujemo gibljivost sklepov celega telesa ter krepimo delovanje srca in pljuč. Navodila za uporabo  fitnes naprave so nameščena na vsaki napravi posebej. Pobudo za ureditev zunanjega fitnesa je dal Anton Sedar. Naložba je bila vredna 20.277,40 evrov z DDV.

V mestni četrti Polje pa je mestna občina na pobudo Drage Ropič prenovila košarkarsko igrišče. Na njem so prepleskali označbe igrišča, zamenjali košarkarske table s koši, postavili pitnik, namestili dve novi klopi ter zasadili okolico. Prenova je stala 15.339,98 evrov z DDV.

Prvi zaključen projekt participativnega proračuna je bila namestitev treh pametnih klopi v mestu, ki niso namenjene le počitku, temveč tudi polnjenju mobilnih naprav in električnih koles.

V volilni enoti 1 (mestne četrti Polje, Center, Legen – mesto, Stari trg – mesto, Štibuh) so občanke in občani v postopku izvedbe participativnega proračuna izbrali še pobudo za gibalno in igralno obarvane površine pred in za Drugo osnovno šolo Slovenj Gradec ter dograditev otroškega igrišča Celjska.

V volilni enoti 2 (vaške skupnosti Stari trg, Sele-Vrhe, Podgorje, Šmiklavž, Razbor) so občanke in občani največ glasov namenili za Street workout (ulična vadba) in postavitev pitnika ob igrišču v Šmiklavžu. Ureditev medgeneracijskega igrišča pri stari šoli Podgorje je načrtovana v letu 2023, s predlagateljem pobude za sanacijo asfaltne površine in oznak pri podružnični osnovni šoli Sele, montažo koša za košarko in postavitev igral za starejše mladostnike pa še potekajo uskladitve glede izvedbe pobude. To velja tudi za pobudo o posodobitvi igrišča, postavitvi pivnika in vremenske postaje v Razborju.

V volilni enoti 3 (vaške skupnosti Pameče-Troblje, Gradišče, Šmartno pri Slovenj Gradcu, Turiška vas, Legen) sta že v izvajanju pobudi za druženje in rekreacijo v Tomaški vasi ter pobuda za ureditev tematskega igrišča za najmlajše Konjičkove gugalnice v Mislinjski Dobravi. Obe sta v zaključni fazi.

Besedilo: MO Slovenj Gradec

Dogodki

Mestna občina Slovenj Gradec je zaključila z izvedbo še dveh projektov participativnega proračuna, poimenovanega Moj pečat. Šmartno pri Slovenj Gradcu je bogatejše za zunanji fitnes, mestna četrt Polje pa za prenovljeno košarkarsko igrišče.