Slovenski potniki na Diamond Princess zdravi, z ladje morda že v sredo

Screenshot_2020-02-07 Free Image on Pixabay - Cruise, Ship, Cruiser, Cruise Ship

Slovenski državljani na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je zaradi izbruha koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem, se počutijo dobro in nimajo zdravstvenih težav, so danes sporočili z zunanjega ministrstva. Če bodo zdravi, bodo z ladje morda lahko odšli že v sredo.

Preberite tudi: Na japonski križarki, na kateri naj bi bili ujeti tudi Korošci, v enem dnevu potrdili 44 novih okužb s koronavirusom

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je slovensko veleposlaništvo v Tokiu v stalnem stiku s šestimi slovenskimi potniki na ladji, minuli konec tedna pa so od japonskih oblasti pridobili podatke o možnosti za njihovo čimprejšnjo vrnitev v domovino.

Zdravi potniki bodo lahko ladjo zapustili od srede naprej, pred odhodom pa bodo morali opraviti še zdravniški pregled, kjer bodo dobili potrdili o negativnem testu, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Preberite tudi: Koronavirus zahteval že 1770 življenj, več kot 70.000 okuženih

Kot so dodali, sta veleposlaništvo in konzularna služba že v stikih z agencijo, ki je organizirala potovanje, da čim prej uredi vrnitev potnikov v Slovenijo. O možnosti vrnitve slovenskih potnikov v Evropo po navedbah MZZ potekajo pogovori tudi z nekaterimi državami članicami EU, ki imajo svoje državljane na ladji in preučujejo možnosti za njihovo čimprejšnjo vrnitev v Evropo.

Diamond Princess je v karanteni od 4. februarja. Japonsko ministrstvo za zdravje je danes sporočilo, da je bilo na testu za koronavirus pozitivnih še 99 ljudi na ladji, s čimer se je skupno število okuženih povečalo na 454. Med 99 novimi primeri je 43 japonskih državljanov. Po poročanju japonskih medijev gre za 85 potnikov in 14 članov posadke.

Japonske zdravstvene oblasti so do zdaj opravile teste za koronavirus pri 1723 od okoli 3700 potnikov in članov posadke na križarki.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije