Search
Close this search box.

Slovenska vojska bo v uporabo prejela nemške tovornjake in lahke oklepnike oshkosh

V Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani bo danes popoldne krajša slovesnost ob prevzemu 40 taktičnih tovornih vozil proizvajalca Rhainmetal MAN, ki jih je Slovenija prejela od Nemčije, so sporočili iz obrambnega ministrstva. V nadaljevanju slovesnosti bodo Slovenski vojski (SV) v operativno rabo predani tudi kolesniki oshkosh.

Tovorna vozila smo od Nemčije prejeli v okviru krožne menjave za sredstva, ki jih je naša država kot vojaško pomoč namenila Ukrajini, so dodali na ministrstvu.

O krožni menjavi sta se septembra dogovorila predsednik vlade Robert Golob in nemški kancler Olaf Scholz. Slovenija je v Ukrajino poslala 28 slovenskih tankov M55S, v zameno pa prejela 35 težkih nakladalnih vojaških transportnih vozil in pet težkih vodnih cistern.

Kot so takrat izpostavili v kabinetu predsednika vlade, je bil dogovor sprejet “v duhu solidarnosti z ukrajinskim narodom“, ki se sooča z rusko agresijo, hkrati pa bo “ta krožna izmenjava okrepila tudi obrambno sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo”.

V nadaljevanju slovesnosti bo sledila tudi predaja dodatnih 38 lahkih štirikolesna vozila oshkosh, ki jih bo vojska v naslednjih mesecih postopoma uvedla v operativno uporabo.

Zbrane na slovesnosti bosta nagovorila minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš.

Dogodki