Search
Close this search box.

Slovenska policija bogatejša za novi policijski helikopter AW169 (FOTO)

Včeraj je na letališču Jožeta Pučnika pristal nov težko pričakovani večnamenski transportni helikopter Agusta Westland AW169.

Gre za tehnološko sodobno pridobitev, ki jo bo Slovenska policija uporabljala za izvajanje vseh policijskih nalog, in hkrati predstavlja tudi posodobitev transportnih zmožnosti v policijski floti.

Model helikopterja AW 169 je relativno nov in izjemno zmogljiv, zaradi česar se tudi zelo hitro uveljavlja na trgu. Prvič je letel v letu 2012, od 2015 pa ima tipski certifikat EASA. Za operativne naloge je helikopter uporaben tako podnevi kot ponoči.

Letalsko tehnične lastnosti helikopterja Agusta Westland AW169

• dvomotorni helikopter s certifikatom, izdanim na podlagi Uredbe (ES) 216/2008
• helikopter in zahtevana oprema omogočata dnevno, nočno, instrumentalno letenje in letenje ob rabi NVG očal
• vsa oprema je, tako kot helikopter, certificirana skladno z EASA standardi, kar omogoča pridobitev ustreznih licenc za prevoznika in s tem izpolnitev vseh pogojev iz EU uredb
• maksimalna vzletna masa znaša 4.800 kg, od tega do 1.650 kg uporabne mase za posadko, gorivo, policiste (do 10 sedežev v potniškem prostoru) ali drug tovor
• posadka: 2 pilota in tehnik letalec
• dva digitalno krmiljena turbinska motorja Pratt & Whitney 210A
• maksimalna hitrost 306 km/h
• 4-osni avtopilot z možnostjo avtomatskega lebdenja
• oprema: zunanji vitel, oprema za desantiranje osebja iz helikopterja, reflektor velike moči, kljuka za prenos zunanjega tovora, samostojni snemljivi medicinski interier z enimi nosili

Z operativno uporabo novega helikopterja AW169 bo sicer treba še malo počakati.

“Glavne prednosti pred drugimi helikopterji istega razreda so velika hitrost križarjenja, ogromna zaloga moči in fleksibilnost opreme za različne naloge. Ima sodobno in najbolj prilagodljivo potniško kabino v tem razredu helikopterjev in zelo dobro vidnost iz helikopterja. Helikopter predstavlja novo generacijo sodobnih helikopterjev, ki izpolnjujejo vse sodobne standarde glede letalske varnosti in hrupa. V praksi to pomeni znatno boljše zmogljivosti na višini, večjo varnost ob odpovedi enega motorja, prelete na različne naloge pa opravi bistveno hitreje,” je ob pristanku novega policijskega helikopterja ponosno razložil vodja Letalske policijske enote Dejan Kink.

Letalska policijska enota ima šest starejših helikopterjev, od teh sta trenutno plovna dva (A109 in AB206), ostali so v vzdrževanju ali postopku obnove. Tudi z operativno uporabo novega helikopterja AW169 bo potrebno še malo počakati, saj najprej sledi končni prevzem s preverjanjem opreme, specifikacij in zahtevane dokumentacije, po pridobitvi dovoljenja za plovnost s strani Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije pa še operativno urjenje letalskih posadk ter uporabnikov.

Vir: policija.si

Dogodki

Včeraj je na letališču Jožeta Pučnika pristal nov težko pričakovani večnamenski transportni helikopter Agusta Westland AW169.