Search
Close this search box.

Slovenjgraški upokojenci obeležili jubilejnih 70 let delovanja s svečano prireditvijo in podelitvijo priznanj (FOTO)

Društvo upokojencev Slovenj Gradec, ki letos praznuje praznuje 70. letnico delovanja, je bilo ustanovljeno novembra 1949 leta in je najstarejše društvo upokojencev v Koroški regiji. Vanj je včlanjenih okoli 1000 upokojencev, delo v društvu pa organizira in vodi 13-članski upravni odbor. S ciljem, da bi bilo življenje slovenjgraških upokojencev v tretjem življenjskem obdobju čim bolj aktivno in prijazno, imajo organizirane številne interesne dejavnosti. Častitljivi jubilej pa so danes v Slovenj Gradcu obeležili s svečano prireditvijo.

Video posnetek celotne prireditve si lahko ogledate TUKAJ.

Prisotne so nagovorili gostitelj dogodka, predsednik DU Slovenj Gradec, gospod Janez Gologranca, gospod Tilen Klugler, župan MO Slovenj Gradec, podpredsednica Zveze društev upokojencev Slovenije, gospa Vera Pečnik in gospod Željko Kljajić, predsednik Koroške pokrajinske zveze društev upokojencev. Čestitke ob jubileju pa je društvu poslal tudi poslanec v DZ Jože Lenart, ki pa je bil žal odsoten.

Na svečanosti je bilo poskrbljeno tudi za pester kulturni program, v katerem se je najprej predstavil MoPZ DU Dravograd pod vodstvom Alenke Mori. Zapeli so koroško ljudsko v priredbi Cirila Preglja: Mam dro fletn’ navajeno, prav tako koroško ljudsko v harmonizaciji Jožeta Leskovarja – Ana dečva mi je snuoč dou šribova ter venček rožanskih ljudskih, v priredbi Pavla Kernjaka – Mi smo mi, smo pr Dravc’ doma. Prisluhnili smo tudi citrarki Maji Mirkac, Adiju Smolarju, predstavila pa se je tudi otroška folklorna skupina Rinčice z 2. OŠ Slovenj Gradec, ki jih vodi mentorica Dominika Peršak.

Na prireditvi so podelili tudi priznanja, in sicer najvišja priznanja DU Slovenj Gradec ter priznanja Zveze društev upokojencev Slovenije, ki jih Zveza društev upokojencev Slovenije podeljuje članicam in članom DU za večletno aktivno in uspešno delo ter za dosežke na različnih področjih delovanja.

Mala plaketa ZDUS

  • Zofija German: za dolgoletno delo v komisiji za socialo in stanovanjske zadeve, posebej za skrbno obiskovanje članov društva v domovih starostnikov in jubilantov na domu.
  • Lizika Kričej: za 10-letno prizadevno, strokovno in uspešno opravljanje tajniških in računovodskih nalog v društvu.
  • Jožefa Spanžel: za večletno prizadevno delo v komisiji za socialo in stanovanjske zadeve, posebej za obiskovanje članov v domovih za starostnike.
  • Alojz Ocepek: za 15 letno uspešno vodenje sekcije za namizni tenis in požrtvovalno delo v organizacijskih odborih za društvene prireditve. 
  • Stanislav Oblak: za prizadevno delo v upravnem odboru društva, požrtvovalno in uspešno vodenje komisije za rekreacijo in šport, sekcije za streljanje in za fotografska opravila. 

Velika plaketa ZDUS

  • Marija Bošnik: za več kot 10-letno odgovorno in uspešno vodenje sekcije za telovadbo ter prizadevno delo v komisiji za rekreacijo in šport.
  • Rozalija Goričan: za večletno uspešno opravljanje nalog tajnice društva, za prizadevno delo v komisiji za izletništvo in letovanja in 16-letno uspešno opravljanj tajniških nalog v Koroški pokrajinski zvezi DU.
  • Karolina Vižintin: za prizadevno in uspešno 17-letno vodenje plesne sekcije društva in večletno delo v nadzornem odboru društva.

Priznanje za zasluge ZDUS

Posebno priznanje za zasluge podeljuje ZDUS tudi organizacijam in gospodarskim družbam za njihov prispevek h krepitvi delovanja in ugleda društva, ki so ga prejeli:

  • ALBA Slovenj Gradec: za večletno materialno pomoč pri prenavljanju in vzdrževanju društvenih objektov in pri delovanju društva.
  • Komunala Slovenj Gradec: za večletno materialno pomoč pri vzdrževanju in prenavljanju društvenih objektov in pri delovanju društva.
  • Tovarna meril Kovine Slovenj Gradec: za dolgoletno materialno in finančno pomoč pri obnavljanju in vzdrževanju društvenih objektov, delovanju društva in za sodelovanje na prireditvah ZDUS.

Potekala pa je tudi podelitev najvišjih priznanj DU Slovenj Gradec. Listino častna članica DU so podelili za več kot 20 letno aktivno, uspešno prostovoljno delo in je najviše priznanje društva, ki sta ga prejeli Frančiška Čeru, ki je članica društva od leta 1995 in od takrat do danes požrtvovalno in uspešno vodi sekcijo za ročna dela. Bila je iniciator in organizator številnih lepih in zanimivih razstav. Aktivna je tudi na področju športne rekreacije, vse od leta 2001 vodi skupino telovadk. Dva mandata je bila tudi prizadevna članica upravnega odbora društva. In Marjana Vončina, ki je članica društva od leta 1991. Tri mandate je bila članica UO društva, zadolžena za kulturo in izobraževanje. Več kot 25 let pa prizadevno in uspešno vodi literarno sekcijo. Je iniciator in organizator številnih literarnih dogodkov

Iskrene čestitke vsem.

Spremljajte našo spletno stran še naprej, saj bomo v popoldanskih urah objavili tudi video posnetek celotne prireditve,

Dogodki