Search
Close this search box.

Slovenjgraški porodnišnici donacija najsodobnejše fotolučke za oskrbo novorojenčkov z zlatenico (VIDEO in FOTO)

Družba T-2 je danes v okviru dobrodelnega projekta T-2 življenje, ki letos poteka v sodelovanju z društvom Slojenčki, slovenjgraški porodnišnici predala najnovejšo napravo za fototerapijo novorojenčkov, ki jih ogroža zlatenica.

Na dogodku so bili med drugim prisotni predstojnica Oddelka za ginekologijo in porodništvo v SB Slovenj Gradec Katja Juvan, predsednica društva Slojenčki Nataša Tul Mandić in član poslovodstva družbe T-2 za področje prodaje in marketinga Gregor Štampohar in v. d. vodje enote za neonatologijo Andreja Valcl.

Predstojnica Oddelka za ginekologijo in porodništvo se je na slovesnosti toplo zahvalila za donacijo njihovi bolnišnici in izpostavila pomen te pridobitve za njihove paciente: ‘‘V naši porodnišnici se letno rodi 950 do 1.000 otrok in okoli 12 % jih v prvih dneh življenja zaradi višjih vrednosti bilirubina v krvi, ki je odgovoren za rumeno obarvanje kože in se lahko kopiči tudi v možganih, nujno potrebuje fototerapijo. Na pojav zlatenice smo pozorni tudi zato, ker lahko ta pri novorojencih nakazuje na različna obolenja, njeno zgodnje odkrivanje pa je pomembno za uspešnost zdravljenja in razvoj otroka. Nova naprava BL70 je za našo bolnišnico in naše male paciente res velika pridobitev, zato smo za to izjemno uporabno darilo od srca hvaležni društvu Slojenčki ter družbi T- 2, saj ste nam omogočili, da bo zdravljenje novorojenčkov zdaj še bolj varno in učinkovito.”

VIDEO: Izjava – predstojnica Oddelka za ginekologijo in porodništvo v SB Slovenj Gradec Katja Juvan

T-2 je s projektom T-2 življenje začel že leta 2018 in tudi v letu 2021 z njim nadaljujejo. Tako bodo v sodelovanju s Slojenčki opremili 14 slovenskih porodnišnic z najsodobnejšimi lučkami za fototerapijo novorojenčkov, med drugim tudi slovenjgraško, kjer so se donacije razveselili danes.

VIDEO: Izjava – član poslovodstva družbe T-2 za področje prodaje in marketinga Gregor Štampohar

Fotolučka BL70 omogoča najsodobnejše zdravljenje novorojenčkov z zlatenico. Gre za povsem novo lučko za fototerapijo, ki je pred kratkim prišla na evropski trg in omogoča najsodobnejšo terapijo. Omogoča namreč varno terapijo s prilagajanjem doze in časa obsevanja. Mamice lahko čas terapije ustavijo, ko otroka hranijo ali negujejo, med samo terapijo pa ga lahko tudi opazujejo s kamero.

VIDEO: Izjava – predsednica društva Slojenčki Nataša Tul Mandić

Fototerapijo danes potrebuje okoli 15 % vseh novorojenčkov, ki se letno rodijo v Sloveniji in pri katerih se v prvih dneh življenja pojavi srednje težka ali težka oblika zlatenice. Tovrstno zdravljenje pri nas tako potrebuje okoli 3000 otrok, pri katerih bi lahko brez zdravljenja bilirubin povzročil trajno okvaro možganov in invalidnost.

Dobrodelna akcija Slojenčki poteka na območju celotne Slovenije in vključuje 14 slovenskih porodnišnic. Z njo želijo s pomočjo podjetij donatorjev pridobiti najsodobnejše aparature za zdravljenje novorojencev, hkrati pa zagotoviti sredstva za obnovo porodnišnic in zdravstvenih ustanov, ki delujejo na področju reproduktivnega zdravja ljudi. Na ta način bi nosečnicam, porodnicam in novorojenčkom izboljšali tudi fizično okolje v času njihove zdravstvene oskrbe, so ob tem navedli v družbi T2.

Dogodki

Družba T-2 je danes v okviru dobrodelnega projekta T-2 življenje, ki letos poteka v sodelovanju z društvom Slojenčki, slovenjgraški porodnišnici predala najnovejšo napravo za fototerapijo novorojenčkov, ki jih ogroža zlatenica.