Search
Close this search box.

Slovenjgraški in mislinjski župan glede sadre pričakujeta takojšen odziv pristojnih služb

V zvezi s perečo problematiko sadre na kmetijskih zemljiščih župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler od pristojnih pričakuje natančno časovno opredelitev konkretnih aktivnosti, je danes povedal v izjavi za medije. Njegovemu mnenju se pridružuje tudi župan Mislinje Bojan Borovnik. Sicer pa za enega od vzorcev inšpektorat za okolje in prostor ugotavlja, da bi lahko material izviral iz steklarske industrije.

Rezultati doslej prejetih sedmih analiz vzorcev kmetijskih zemljišč, potem ko je bil ugotovljen sum odlaganja sadre, so doslej v kar šestih primerih ugotovili bistveno presežene vrednosti svinca, v vseh vzorcih pa je bil prisoten tudi krom, so sporočili iz inšpektorata za kmetijstvo, ki nadaljuje z nadzorom na več območjih po državi, je včeraj poročala Slovenska tiskovna agencija. Na dogajanje pa sta se danes v izjavi za medije odzvala župan MO Slovenj Gradca Tilen Klugler in mislinjski župan Bojan Borovnik.

Kot je v današnji izjavi za medije dejal Klugler, iz dopisa, ki ga je prejel s strani kmetijskega ministrstva, ne more razbrati, katere aktivnosti so pristojne službe na državnem nivoju opravile. “Po zadnjič sklicanem sestanku, bi do danes pričakoval konkreten načrt sanacije našega okolja, ne pa da še danes ne vemo, kaj je bilo narejeno,” če sploh kaj, je dejal Klugler.

Klugler je ponovno pozval vse inšpekcijske in pristojne službe, da začnejo nemudoma ukrepati. “Saj je vsak zamujen dan, morda lahko razlog za dodatno okoljsko škodo,” je poudaril slovenjgraški župan, ki od pristojnih služb pričakuje, da naj končno povedo izvor spornega materiala, kakšne bodo posledice za zdravje ljudi in kdaj ga bodo odstranili. Hkrati je dejal, da so glede dogajanja zelo zaskrbljeni, da bodo zadevo pozorno spremljali, aktivno sodelovali pri sanaciji posledic, ampak da morajo biti o poteku preiskave tudi sproti obveščeni.

Izjava župana MO Slovenj Gradec Tilna Kluglerja

Mnenju Kluglerja se pridružuje tudi mislinjski župan Bojan Borovnik, ki je dejal, je osebno zelo razočaran nad neodzivnostjo, odzivnostjo tistih, ki bi morali priti zadevi do dna. V takšnih primerih lahko samo hitro ukrepanje prepreči večjo okoljsko katastrofo. Tako kot Klugler je tudi Borovnik omenil, da se nanje obračajo ljudje, ki jih zanima, kaj se dogaja. Prav tako želijo informacije kmetje in tudi tisti, ki so sadro posipali po njivah, saj želijo informacije, kakšne bodo posledice za njihove poljščine, je dejal Borovnik.

Izjava župana Občine Mislinje Bojana Borovnika

Po torkovih podatkih inšpektorata za kmetijstvo je v nadzor inšpekcijskih služb trenutno vključenih 23 kmetij na območju Koroške s skupaj 60 hektarji kmetijskih zemljišč, na katerih naj bi uporabili okoli 510 ton industrijske sadre, za katero naj bi kmetje menili, da gre za apno, ki se sicer lahko uporablja na kmetijskih zemljiščih.

So pa danes z inšpektorata za okolje in prostor sporočili, da marca odvzeti vzorec materiala belo-rumenkaste barve s kupa na polju na Viču pri Dravogradu glede na analize ne izkazuje nevarnih lastnosti po uredbi o odpadkih, da pa glede na sestavo ugotavljajo, da je material zelo verjetno sadra in da ta material ni primeren za uporabo v kmetijstvu, poroča STA.

Upoštevaje izmerjene vrednosti fluorida, bi material lahko izviral iz steklarske industrije, kjer uporabljajo fluorovodikovo kislino za poliranje stekla. Poudarjamo, da smo med vzorčenjem naleteli na nezmlete steklene predmete (črepinje vaze in kozarca), kar podpira z rezultati analiz potrjen sum, da gre za material iz steklarske industrije,” so navedli v sporočilu za javnost.

Ob tem so zapisali še navedbe Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki v poročilu o analizah vzorca navaja, da omenjen material ni primeren za uporabo v kmetijstvu, ker ne more pozitivno vplivati oziroma prispevati na ekološko izboljšanje tal ali v korist kmetijstvu.

Z zadevo se sicer ukvarjajo tudi policisti, a podrobnosti za zdaj ne razkrivajo. “Glede sadre, odložene na območju Koroške, poteka intenzivna preiskava. Zaradi interesa te vam več podatkov o dosedanjih ugotovitvah še ne moremo posredovati,” so danes za STA navedli na Policijski upravi Celje in napovedali, da bodo, ko bo preiskava zaključena, o tem obvestili javnost.

Vir: MO Slovenj Gradec in STA

V zvezi s perečo problematiko sadre na kmetijskih zemljiščih župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler od pristojnih pričakuje natančno časovno opredelitev konkretnih aktivnosti, je danes povedal v izjavi za medije. Njegovemu mnenju se pridružuje tudi župan Mislinje Bojan Borovnik. Sicer pa za enega od vzorcev inšpektorat za okolje in prostor ugotavlja, da bi lahko material izviral iz steklarske industrije.