Search
Close this search box.

Slovenjgraški egipčanski kip na ogled v Sokličevi zbirki

Na kulturni praznik, 8. februarja, vas Koroški pokrajinski muzej med 16.30 in 17.30 vabi na voden ogled Sokličeve zbirke.

Kako točno so prišli egipčanski eksponati v Slovenj Gradec, je še vedno zavito v tkanino skrivnosti, a strokovne analize so dokazale, da so med artefakti trije originali. Nad tem bi bil zagotovo navdušen tudi njihov nekdanji lastnik, slovenjgraški župnik Jakob Soklič. Ta je v svojem življenju zbiral predmete iz vsega sveta. Tako se je v njegovi zbirki nabralo preko 1800 predmetov, kar je zavidljiva številka. Predmeti so iz različnih področij, od arheoloških, etnoloških in kulturnozgodovinskih predmetov, do numizmatične zbirke, zbirke starejših del likovnih umetnosti in tudi zbirka mlajših umetniških del iz 20. stoletja.  Prav tako imajo v zbirki svoje mesto predmeti iz Azije in Afrike, vsaka zbirka ima svoj kotiček.  Seveda pa je v zbirki tudi prostor, namenjen Hugu Wolfu. V sklopu zbirke pa je razstavljena tudi knjižnica, ki jo je Jakob Soklič podedoval od Franca Ksaverja Meška ob njegovi smrti leta 1964, vsebuje pa preko 6000 knjig.

Kip, ki izvira iz ptolemajskega obdobja, datiranega približno tri stoletja pred našim štetjem, in ga v muzeju izpostavljajo kot enega izmed zanimivejših predmetov, predstavlja božanstvo Ptah-Sokar-Oziris, prvotno pa je bil postavljen v grobnico blizu sarkofaga z mumijo. S tem naj bi poskrbel za varen prehod v onostranstvo in nesmrtnost pokojnikove duše.

Sokličevo zbirko si lahko na kulturni praznik v sredo, 8. februarja, ogledate med 16.30 in 17.30 na vodenem ogledu Sokličeve zbirke v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu.

Vir: FB Zgodovinska mesta Slovenije, Koroški pokrajinski muzej

Dogodki

Na kulturni praznik, 8. februarja, vas Koroški pokrajinski muzej med 16.30 in 17.30 vabi na voden ogled Sokličeve zbirke.