Slovenjgraška občina prejela 35 predlogov za vključitev v participativni proračun

V Mestni občini Slovenj Gradec letos prvič izvajajo projekt participativnega proračuna. V roku so prejeli 35 predlogov občanov, ki jih trenutno pregledujejo strokovne službe. O izbranih bodo občani lahko glasovali 2. junija na predčasnem in 5. junija na rednem glasovanju. Na občini so z dosedanjim odzivom občanov zadovoljni.

Projekt izvedbe participativnega proračuna so v slovenjgraški občini poimenovali Moj pečat, zanje pa za dveletno obdobje 2022 in 2023 namenili 200.000 evrov. Občani so lahko do 26. aprila predlagali projekte na razpisane teme: prosti čas, zdrav življenjski slog in digitalizacija, vsak predlagani projekt pa je lahko v vrednosti med 5000 in 20.000 evrov (z DDV).

“Prišle so odlične ideje, odlični projekti, veselim se, da bomo lahko v jesenskem času tudi to postavljali v prostor,” je za STA dejal župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. Povedal je še, da se podani predlogi nanašajo predvsem na digitalizacijo in zdrav življenjski slog, med predlogi so denimo otroška igrala, pametne klopi in Kneippove poti.

Trenutno strokovne službe predloge občanov podrobno pregledujejo in ugotavljajo, ali ustrezajo merilom iz razpisne dokumentacije, da se uvrstijo na glasovanje. Končni nabor projektov, o katerih bodo občani lahko glasovali, bo predvidoma znan prihodnji teden.

Občina bo vse predloge predstavila tudi v glasilu občine SGlasnik, ki ga bodo vsa gospodinjstva v občini prejela 26. maja, je za STA povedal vodja oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve na občini Darko Sagmeister. Sam je sicer izrazil razočaranje, da iz nekaterih vaških skupnosti niso prejeli nobenega predloga, medtem ko je bil v nekaterih vaških skupnostih in mestnih četrtih odziv zelo dober.

Projekte so lahko predlagali občani s stalnim bivališčem v občini, ki so bili na dan oddaje pobude stari najmanj 15 let. Prav tako bodo lahko o predlogih glasovali vsi občani, starejši od 15 let.