Search
Close this search box.

Slovenjgraška knjižnica vabi na otvoritev fotografske razstave Nastije Fijolič

Organizatorja Društvo paraplegikov Koroške in Knjižnica Ksaverja Meška organizirata v okviru Festivala drugačnosti fotografsko razstavo, z naslovom Thank you, Wienna. Otvoritev bo v ponedeljek, 17. 10. 2022, ob 18:00.

»Thank you, Vienna« je fotografska razstava s pretežno ulične fotografije in ostalih momentov, ujetih skozi oko fotografinje Nastije Fijolič.

V razstavi »Thank you, Vienna« lahko vidimo fotografije skozi oči turista, ki se počasi infiltrira v družbo domačinov na Dunaju.
Fotografska dela so bile ustvarjene 2021 med Nastijinim bivanjem na Dunaju, kjer je bila prostovoljka v programu European Solidarity Corps.
Razstava je že bila razstavljena, kot zaključno delo samega projekta na Dunaju, oktobra 2021.

Razstava bo na ogled od 17.10. do 31.10.

Društvo Paraplegikov Koroške: Je društvo, ustanovljeno leta 1997, ki združuje ljudi s poškodbo hrbtenjače in deluje v okviru Zveze paraplegikov Slovenije. Deluje na območju dvanajstih koroških občin. V društvu potekajo različni programi, kot so športni programi ter rekreacija, programi reševanja sociale problematike, nudenja pomoči, nege–osebna asistenca, prevozi članov, ohranjevanje zdravja ter prebivanje in prilagajanje okolja.
Paraplegiki imajo spinalno poškodbo oziroma okvaro hrbtenjače. Tisti, ki imajo poškodbo v vratnem delu, so tetraplegiki in imajo poškodovane vse štiri ude. To so njihovi najtežje gibalno ovirani člani. Tisti, ki majo poškodbo v prsnem in ledvenem delu, so paraplegiki in imajo gibalno ovirane spodnje ude. To poškodbo ima večina njihovih članov. Več o društvo na www.dpkoroske.si

Poslanstvo Festivala drugačnosti – FD je predstavitev invalidskih organizacij, delujočih v Mestni občini Slovenj Gradec. Zaradi različne vrste organiziranosti društev (medobčinska, regijska, zveza…) ima dogodek tudi širši radius pokritosti in vpliva.
Predstavijo se širši javnosti s stojnicami in na odru; s športnimi tekmovanji, z delavnicami in predavanji na šolah ter samostojnimi kulturnimi dogodki, kot je ta literarni večer na katerega vas vljudno vabijo.
Ciljev pri tem je več, in sicer predstavitev delovanj društev širši javnosti, razbijanje stereotipov, povezovanje invalidskih društev, motiviranje tako invalidskih društev kot »normalne« populacije k razvoju skupnega sodelovanja in izobraževalna nota s ciljno skupino otrok in mladine. Pomembno je pokazati, kako malo je potrebno za enostavno rešitev, primerno pomoč in kakšna velika škoda se stori z nepripravljenostjo premagovanja ovir. Festival drugačnosti je postal stalni del v prireditvah praznovanja
občinskega praznika in prepoznavna prireditev invalidskih organizacij v Sloveniji.

Dogodki

Organizatorja Društvo paraplegikov Koroške in Knjižnica Ksaverja Meška organizirata v okviru Festivala drugačnosti fotografsko razstavo, z naslovom Thank you, Wienna. Otvoritev bo v ponedeljek, 17. 10. 2022, ob 18:00.