Search
Close this search box.

Slovenjgraška bolnišnica kadrovsko vrzel deloma zapolnila s počitniškim delom

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je na novi val epidemije dobro pripravljena, še naprej pa težava ostaja pomanjkanje kadra zdravstvene nege, je na današnji novinarski konferenci izpostavilo vodstvo bolnišnice. Letos so si čez poletje prvič pomagali s počitniškim delom okoli 20 dijakov in študentov, razpisujejo tudi kadrovske štipendije.

Podobno kot druge bolnišnice po državi se tudi slovenjgraška že dlje časa sooča s pomanjkanjem kadra, predvsem kadra zdravstvene nege. Doslej so v času epidemije novega koronavirusa delo s covidnimi bolniki zagotavljali s prerazporejanjem kadra zdravstvene nege iz vseh oddelkov bolnišnice, na enak način delo načrtujejo tudi v napovedanem prihajajočem valu. Si pa ob tem prizadevajo za izvajanje čim več ostalih zdravstvenih dejavnosti in temu namenjajo čim več razpoložljivih kadrov.

Težave s pomanjkanjem kadra tudi ob poletnem koriščenju dopustov so letos prvič deloma premagovali z omogočanjem počitniškega oz. študentskega dela, s čimer nadaljujejo tudi v jeseni, je na današnji novinarski konferenci povedala v. d. pomočnika direktorja za področje zdravstvene in babiške nege in oskrbe Jelena Čubra.

Dijaki in študenti pomagajo pri osnovni negi in drugih aktivnostih zdravstvene nege na vseh oddelkih bolnišnice, tudi v sivi coni, ki jo ima za bolnike s sumom na covid-19 bolnišnica vzpostavljeno v urgentnem centru.

Letos je bolnišnica zaposlila 35 medicinskih sester, skupno pa je bilo letos doslej izkazanih potreb za 57 medicinskih sester, je povedala Jelena Čubra. Bolnišnica razpise vseskozi objavlja.

Bolnišnica trenutno po besedah direktorja Janeza Lavreta tudi nima vzpostavljenega oddelka za zdravstveno nego, saj so kader prerazporedili na oddelek za paliativno oskrbo. Če ne bo zaradi epidemije prevelikega izpada dejavnosti, Lavre računa, da bi oddelek z od 12 do 15 posteljami, kjer bi potrebovali štiri diplomirane medicinske sestre in 12 zdravstvenih tehnikov, ponovno aktivirali v naslednjih šestih mesecih.

Vodstvo slovenjgraške bolnišnice je sicer danes ponovilo že predstavljeno na seji sveta zavoda prejšnji teden, da je bolnišnica na novi val epidemije dobro pripravljena. V drugem nadstropju starega kirurškega bloka ima urejen poseben oddelek za bolnike s covidom-19, čakajo še na potrebna dvigala.

Na tem oddelku je trenutno na voljo 25 postelj, v nadaljevanju jih lahko zagotovijo dodatnih 25. Še štiri bolnike lahko sprejmejo v intenzivni enoti, razpolagajo pa tudi z zmogljivostmi za sprejem pediatričnih covidnih bolnikov in porodnic s covidom-19.

Trenutno v bolnišnici ne zdravijo nobenega covidnega bolnika, predvidevajo, da bo bolnišnica aktivirana, če oz. ko bo število hospitaliziranih covidnih bolnikov na ravni države preseglo 250.

Medtem še naprej spodbujajo zaposlene k cepljenju proti covidu-19. Trenutno je v bolnišnici precepljenost med zaposlenimi 67-odstotna. Pri cepljenju širše populacije bolnišnica kadrovsko in materialno sodeluje z Zdravstvenim domom Slovenj Gradec, sama pa je organizirala cepilni dan za mlajše v začetku avgusta, ko so cepili 23 otrok in mladostnikov.

Še en cepilni dan za otroke in mladostnike do 18. leta organizirajo 30. avgusta med 14. in 16. uro v pediatrični ambulanti, pri čemer predhodno naročanje ni potrebno. Pozivajo mlade in njihove starše, da se odločijo za cepljenje.

Slovenjgraška bolnišnica je v prvih sedmih mesecih letos po Lavretovih besedah realizirala 93 odstotkov načrtovane akutne bolnišnične obravnave in 86 odstotkov vseh ambulantnih aktivnosti. Bolnišnica je ob polletju poslovala s 488.000 evri primanjkljaja. Lavre ocenjuje, da bo morda do konca leta poslovanje bolnišnice uravnoteženo.

VIDEO: Tiskovna konferenca

Dogodki

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je na novi val epidemije dobro pripravljena, še naprej pa težava ostaja pomanjkanje kadra zdravstvene nege, je na današnji novinarski konferenci izpostavilo vodstvo bolnišnice. Letos so si čez poletje prvič pomagali s počitniškim delom okoli 20 dijakov in študentov, razpisujejo tudi kadrovske štipendije.