Search
Close this search box.

Slovenjgradčanka Katja Kotnik med zmagovalci za najboljše diplomsko in magistrsko delo s področja mladih

Mladinski svet Slovenije (MSS), krovno združenje nacionalnih mladinskih organizacij, je letos že štirinajstič zaporedoma razpisal natečaj MSS nagrada za najboljše diplomsko in magistrsko delo s področja mladih za preteklo leto. Organizatorji natečaja so dobitnike nagrade MSS za leto 2022 razglasili na zaključni podelitvi, ki je potekala v petek, 14. aprila, ob 13. uri v veliki dvorani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje v Ljubljani.

Na natečaj se je skupno prijavilo 76 del. Štiričlanska strokovna komisija je pri ocenjevanju upoštevala ključne kriterije, ki so bili aktualnost, uporabnost in pronicljivost diplomskega oz. magistrskega dela ter izvirnost. V ožji izbor se je uvrstilo 11 del iz vsake kategorije, izmed teh pa smo izbrali top 3 diplomska in najboljša 3 magistrska dela, ki so prejela priznanje. Zmagovalca sta prejela tudi denarno nagrado, pri kateri nas je podprl Urad RS za mladino.

Nagrajenca Jan Florjan in Mojca Suhovršnik sta se v svojih delih lotila dveh pomembnih in aktualnih tem s področja mladih. Nagrade so podelili minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič, v.d. direktorice Urada RS za mladino ga. Tina Kosi in predsednica Mladinskega sveta Slovenije Eva Kotnik.

Jan Florjan je prejel nagrado MSS v kategoriji diplomskih del za delo z naslovom Izkušnje mladih nebinarnih oseb pod mentorstvom doc. dr. Ane Marije Sobočan na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani.

Diplomsko delo Jana Florjana, ki prihaja iz Občine Beltinci, obravnava raziskovanje nebinarnih spolnih identitet, podrobneje izkušenj vsakdanjega življenja mladih oseb, ki svoj spol občutijo na spektru nebinarnosti. Mlade nebinarne osebe spol in lastno spolno identiteto razumejo na raznolike načine, ki se na različne načine odmikajo od tradicionalnega pojmovanja spola na dveh binarnih polih žensk in moških. Zaradi družbe, ki je nesprejemajoča in temelji na spolnem binarizmu, doživljajo nelagodje in obremenitev. Spolni binarizem, ki je vpet tudi v jezik, negativno vpliva na življenja mladih nebinarnih oseb, saj se težko izražajo, brez da bi se umestile v eno izmed spolno binarnih opcij, prav tako pa so zaradi take družbene organiziranosti večkrat potisnjene v nevidnost, v določenih primerih pa jim to povzroča tudi občutke spolne disforije. Avtor s svojim delom uspešno nagovarja perečo tematiko in hkrati predstavlja pomemben korak v ozaveščanju družbe o nujnosti sprejemanja in spoštovanja različnosti.

Mojca Suhovršnik iz Mestne občine Ljubljana je prejela nagrado MSS v kategoriji magistrskih del za delo z naslovom Vloga šole pri preprečevanju in reševanju problematike spolnega nasilja in nadlegovanja, ki ga je zaključila pod mentorstvom doc. dr. Jasne Podreka  in  doc. dr. Petre Gregorčič Mrvar iz Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Osrednja tema magistrskega dela je vloga šole pri preprečevanju in reševanju spolnega nasilja in nadlegovanja med dijaki in dijakinjami. Spolno nadlegovanje in spolno nasilje sta dve tistih oblik nasilja, o katerih pogosto (naj)težje spregovorimo in ju (zaradi tega) tudi težje raziskujemo. Naloga se osredotoča na spolno nasilje in nadlegovanje predvsem v srednjih šolah. Pri reševanju in preprečevanju le-tega ima šola pomembno vlogo. Naloga odpira mnogo vidikov delovanja šol v povezavi s spolnim nasiljem in nadlegovanjem med dijaki in dijakinjami. Avtorica je dokazala, da lahko šole igrajo ključno vlogo pri preprečevanju in reševanju problematike spolnega nasilja in nadlegovanja ter prispevajo k bolj varnemu in spoštljivemu učnemu okolju za vse učence. Zaradi kakovostne raziskave in pomembne tematike je bila magistrska naloga Mojce Suhovršnik ocenjena kot vrhunsko delo, ki si zasluži prvo mesto v kategoriji naj magistrska naloga.

Drugo in tretje mesto v kategoriji Naj diplomska naloga sta zasedli:

  • Mirzeta Nuhić z nalogo Spolno nadlegovanje med mladostniki in
  • Tamara Levar z naslovom naloge Socialne spretnosti mladostnikov s spektroavtistično motnjo.

V kategoriji Naj magistrska naloga so priznanje za izjemne naloge prejeli:

  • Katja Kotnik z nalogo Variantnost govorjene slovenščine pri geografsko mobilnih mladih govorcih, govorkah izbranega koroškega narečja,
  • Jan Černetič z naslovom naloge Jezikovnostilna analiza samopredstavitvenih besedil mladih na zmenkarskem portalu Tinder in
  • Maja Keršič, ki je pisala o Spletnem medvrstniškem nasilju med slovenskimi srednješolci.

Ob tem je minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič izpostavil: » Najprej iskreno čestitam prejemnikom in prejemnicam priznanj za najboljše diplomsko in magistrsko delo s področja mladih. Nagrada Mladinskega sveta Slovenije pa ni pomembna samo za mlajše generacije, ampak tudi za druge, saj motivira vaše spremljevalce, mladinske in pedagoške sodelavke in sodelavce, da spodbujajo mlade k zaključnim delom s področja mladih in jim pri tem tudi pomagajo. Na tak način so tudi oni deležni pomembnih novih informacij z mladinskega področja. Če se želimo pripraviti na izzive prihodnosti, nujno potrebujemo sodelovanje mladih. Vi ste tisti, ki prevzemate in boste v prihodnje še bolj prevzemali odločevalske funkcije v državi in drugih področjih družbene sfere. Za vas bo usodno, kakšno bo življenje v Sloveniji in po svetu v naslednjih 30-ih letih. Vesel sem, da je danes na ministrstvu zbranih toliko predstavnikov mladih. «

Eva Kotnik, predsednica Mladinskega sveta Slovenije pa je ob slavnostnem dogodku povedala: » Gre za enega ne le odmevnejših temveč tudi osebno ljubših projektov, saj je bilo ravno poglabljanje v mladinske problematike v času pisanja diplomske naloge tisto, ki me je v končni fazi pripeljalo do pozicije, kjer sem danes. Tudi v letu 2022 ste raziskovali mlade z različnih zornih kotov, v različnih kontekstih in v povezavi z raznoraznimi tematikami. Dokazali ste, da so tudi dela, ki v ospredje raziskovanja postavljajo mlade lahko še kako aktualna, kot tudi uporabna, saj dokazujejo, da so mladi ključna skupina ne le sedanje temveč tudi prihodnje družbe. Neizmerno smo vam hvaležni za odločitev, da se boste v svojem zaključnem delu – tako ali drugače – ukvarjali z mladimi in s tem pomembno doprinesli k razvoju tega področja. HVALA, da ne samo opozarjate na problematike, ampak tudi odpirate razprave in iščete rešitve. «

Vir: Mladinski svet Slovenije

Dogodki

Mladinski svet Slovenije (MSS), krovno združenje nacionalnih mladinskih organizacij, je letos že štirinajstič zaporedoma razpisal natečaj MSS nagrada za najboljše diplomsko in magistrsko delo s področja mladih za preteklo leto. Organizatorji natečaja so dobitnike nagrade MSS za leto 2022 razglasili na zaključni podelitvi, ki je potekala v petek, 14. aprila, ob 13. uri v veliki dvorani Ministrstva za vzgojo in izobraževanje v Ljubljani.