Slovenj Gradec krasi velik adventni venec. Prvo adventno svečo bodo simbolno prižgali v nedeljo (FOTO)

Tradicionalno bodo v prihodnjih dneh po državi prižgali svetlobno okrasitev, ki napoveduje praznični čas ob koncu leta. Tako bo tudi v Slovenj Gradcu, kjer bo krožišče pri južnem vstopu v Slovenj Gradec tudi letos krasil velik adventni venec. Prvo svečko na njem bodo prižgali v nedeljo, 27. novembra, ob 17. uri.

V krožišče pri južnem vhodu v mesto so postavili adventni venec, ki bo spremljal prihod božiča in novega leta ter z razsvetljavo in simbolnim sporočilom neskončnega miru in hkrati radovednega pričakovanja, kaj nam bo prineslo novo leto.

Adventni venec, premera 8,70 metra je nameščen med simbolnimi krogi življenja, ročno je izdelan iz smrekovih vejic, katerega so v osmih urah izdelale štiri članice Turistično-olepševalnega društva Šmartno pri Slovenj Gradcu (Jana Žolger, Darinka Knap, Marija Kac in Slavka Čoderli). Smrekove vejice – bilo jih je za dve večji avtomobilski prikolici, pa je nabrala Urška Pačnik.

Venec so okrasile dijakinje Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti iz Celja s pomočjo profesorjev Matjaža Pustoslemška in Sergeja Kosa. Dijakinje Manca Pezdevšek, Sara Pesan, Tija Razgoršek, Lana Medved, Alja Tamše, Eva Zorenč in Ela Žagar so za krasitev potrebovale pet ur. Da so na venček namestile več kot dvesto okraskov v zlati, srebrni in rdeči barvi, so porabile več kot sto metrov žic in opornic. 

Venček krasi tudi več kot tristo metrov lučk.

Dijaki Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje so v Slovenj Gradcu adventni venec okrasili že drugo leto. Njihova profesorja Sergej Kos in Matjaž Pustoslemšek sta povedala, da dijaki radi opravijo to delo, tako da nimajo težav, ko jih povabijo, naj se prijavijo za dekoriranje. 

Prižig prve svečke na adventnem vencu bomo prenašali tudi v živo na Facebook strani Koroških Novic, hkrati bo to tudi uvod v praznični december, ki bo v mestu in njegovi okolici ponudil obilico kulturnih in zabavnih prireditev. 

Vir: MO Slovenj Gradec