Search
Close this search box.

Slovenj Gradec in Mislinja pristopila k projektu Dojenju prijazno mesto (FOTO in VIDEO)

Župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler in župan občine Mislinja Bojan Borovnik sta na svečanem dogodku v atriju Andeškega hrama podpisala izjavo o sodelovanju pri pobudi Dojenju prijazno mesto. Ob tem so udeleženci slovesnosti poudarili prednosti dojenja.

S podpisom listin sta Slovenj Gradec in Mislinja danes tudi uradno pristopila k projektu Dojenju prijazno mesto, ki ga izvaja Unicef Slovenija v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja in ministrstvom za zdravje. V projektu sodelujeta še Novo mesto in Kranj, vsa štiri pa si bodo prizadevala pridobiti naziv dojenju prijazno mesto

Kot so izpostavili na dogodku je splošni cilj pobude vzpostavitev partnerskega podpornega okolja povečati pogostost dojenja pri vseh starostnih skupinah otrok na celotnem področju mesta. S pogostostjo dojenja se povečuje raven zdravja pri dojenih otrocih, materah in v celotni družbi. Zmanjšuje se neenakost, izboljšuje se okoljsko stanje in v daljšem časovnem obdobju dojenje hkrati omogoča hitrejši napredek mesta.

Mesto, ki se pridruži in uresniči pobudo Dojenju prijazno mesto, pokaže svojim prebivalcem, da želi boljše zdravje, manj neenakosti, bolj zdravo okolje in tudi splošni dolgotrajni napredek. Skupnosti pošilja sporočilo, da spoštuje njihove želje in ceni prednosti dojenja za zdravje otroka, družine in skupnosti. Za pridobitev naziva “Dojenju prijazno mesto” mora mesto izpolnjevati kazalnike, ki so opredeljeni v merilih “10. korakov do Dojenju prijaznega mesta”, in priporočila Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka.

Izjava o sodelovanju pri pobudi Dojenju prijazno mesto.
Vzpostavljena dojilnica in prevezovalnica v Andeškem hramu.

VIDEO: Podpis pogodbe:

VIDEO: Govor župana MOSG in župana Mislinje:

Dogodka so se udeležile tudi predsednica Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja prim. Andreja Tekauc Golob, pomočnica direktorja UNICEF Slovenija Alenka Jež Heinc, direktorica ZD Slovenj Gradec Marjeta Vaupot, direktorica Koroških lekarn Irena Pušnik in šolska in mladinska zdravnica Miroslava Cajnkar Kac ter pediatrinji Marija Mesner in Simona Lesjak Dermol. Patronažna sestra Albina Linasi je bila službeno odsotna, a vendar je zbranim sporočila, da se kot velika zagovornica veseli vsega, kar se začenja.

FOTO: Dogodek ob podpisu izjave o sodelovanju pri pobudi Dojenju prijazno mesto:

V projektu sodelujejo partnerji ZD Slovenj Gradec, SB Slovenj Gradec, Koroške lekarne, zasebna praksa Marije Mesner – pediatrinja, zasebna praksa Miroslave Cajnkar Kac – šolska in mladinska zdravnica.

FOTO: Vzpostavljena dojilnica in prevezovalnica v Andeškem hramu:

Dogodki

Župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler in župan občine Mislinja Bojan Borovnik sta na svečanem dogodku v atriju Andeškega hrama podpisala izjavo o sodelovanju pri pobudi Dojenju prijazno mesto. Ob tem so udeleženci slovesnosti poudarili prednosti dojenja.