Slovenj Gradec bo dobil Ulico Karla Pečka

Slovenj Gradec se bo ob letošnji 100. obletnici rojstva akademskega slikarja Karla Pečka pokojnemu slikarju poklonil tudi tako, da bo po njem poimenoval ulico. Mestni svetniki so namreč potrdili predlog župana Mestne občine Slovenj Gradec Tilna Kluglerja, da po slikarju poimenujejo ulico v nastajajoči soseski, zdaj poznani kot Homški park.
homški park 2

Mestni svetniki so na zadnji dopisni seji potrdili odlok, po katerem bo mesto dobilo Ulico Karla Pečka. “Vsi potrebni nadaljnji postopki pri geodetski upravi so stekli, pričakujemo in upamo, da bo poimenovanje urejeno še ta mesec,” je za STA povedal župan Klugler.

V Homškem parku, kjer bo po Pečku poimenovana ulica, je nedavno republiški stanovanjski sklad prevzel dva nova vila bloka s skupno 20 stanovanji, ki jih bo oddal v najem. V tem trenutku tako tam še ni stanovalcev, na občini pa si želijo, da bi se postopki poimenovanja ulice zaključili še preden bo območje dobilo stanovalce.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti, katere soustanovitelj in dolgoletni vodja oz. direktor je bil Pečko, pobudo župana in odločitev svetnikov podpirajo.Veseli nas, da mesto prepoznava in tudi na ta način zabeleži trajen doprinos Karla Pečka k razvoju in identiteti mesta. Vsekakor pa je letošnje leto, ko, sicer v okrnjeni obliki, obeležujemo 100-letnico umetnikovega rojstva, zelo primerno za ta korak,” je za STA dejala direktorica galerije Andreja Hribernik.

Ob letošnji okrogli obletnici Pečkovega rojstva je galerija maja letos na ogled postavila dokumentarno-umetniško razstavo Pečkov Slovenj Gradec, pri vhodu v galerijo je skupaj z občino na dan obletnice 29. septembra odkrila spominsko ploščo, izvedla pa je tudi več drugih projektov, povezanih s Pečkom.

Načrtov za v prihodnje pa je še več. Andreja Hribernik je nedavno napovedala, da v sodelovanju in s podporo slovenjgraške občine načrtujejo prenovo Pečkovega ateljeja nad galerijo, ob ateljeju pa bi uredili rezidenčno stanovanje za gostovanja umetnikov z različnih področij.

Preberi še:  Vlada sprejela odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev PCT
Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.