Search
Close this search box.

Slovenija prva v Evropi preklicala epidemijo covid-19

Vlada je na včerajšnji dopisni seji preklicala epidemijo nalezljive bolezni novega koronavirusa, ki je bila razglašena 12. marca. Ker pa nevarnost širjenja še vedno ostaja, v veljavi še ostajajo nekateri ukrepi, so zapisali na ministrstvu za zdravje. Je pa vlada preprečila podaljšanje veljavnosti večine ukrepov iz mega protikoronskega zakona do konca junija. Kot kaže je Slovenija prva država, ki se je odločila za to potezo.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so ocenili, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja koronavirusa v populaciji. Trenutna epidemiološka situacija tako omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije, ne pa tudi njihove odprave v celoti. Še vedno opominjajo in pozivajo k doslednemu izvajanju samozaščitnih ukrepov.

NIJZ v svoji oceni izpostavlja, da so med ukrepi, namenjenimi omejitvi širjenja okužbe, še posebno pomembni testiranje obolelih, izolacija bolnih, iskanje kontaktov, karantena za visoko rizične tesne kontakte, higiena rok in kašlja ter spoštovanje fizične distance. Sodelovanje in odgovorno ravnanje prebivalstva pri upoštevanju ukrepov ter skrb za lastno zdravje in zdravje skupnosti sta omogočila omejitev širjenja bolezni. Poleg tega je tudi v bodoče potrebna usmerjena zdravstvena vzgoja in svetovanje kot ukrep za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni, so zapisali na ministrstvu za zdravje.

Jelko Kacin je še v sredo dejal, da vlada kljub umirjanju epidemiološke situacije ne razmišlja o administrativnem preklicu epidemije s 15. majem. Tako naj ne bi po njegovih besedah razmišljala niti ministrstvo za zdravje niti svetovalna skupina pod vodstvom infektologinje Bojane Beović.

Janez Janša je na včerajšnji seji DZ napovedal, da se kmalu obeta administrativni konec epidemije. “Danes ima Slovenija najboljšo epidemiološko sliko v Evropi, kar omogoča tudi preklic splošne epidemije, kar se bo verjetno pokrilo z datumom, ko se iztekata prva dva protikoronska paketa,” je dejal.

Na portalu STA so zapisali, da če epidemija do petka ne bi bila preklicana, bi večina ukrepov iz mega protikoronskega zakona za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic veljala do konca junija, in ne samo do konca maja. Ukrepi iz zakona, ki ga je DZ potrdil v začetku aprila, so sicer vredni tri milijarde evrov, nabor upravičencev pa je širok, so še dodali.

Konca epidemije sicer še ni najavila nobena druga evropska država.

Preberite še: V ponedeljek sprostitev številnih ukrepov; odprte vse trgovine, strežba tudi v notranjih prostorih

VIR: gov.si, Ministrstvo za zdravje, STA

Dogodki