Search
Close this search box.

Slovenija namerava na Slovaško napotili do 50 vojakov, v Latviji jih je trenutno okoli 50. Misija Eufor bo v BiH napotila dodatnih 500 vojakov

Minister za obrambo Matej Tonin se je danes zavzel za to, da bi Evropska unija Ukrajini čim prej zagotovila perspektivo polnopravnega članstva v EU. Opozoril je tudi na možnost kibernetskih napadov v gospodarstvu in poudaril, da je ruski napad na Ukrajino neizzvan in predstavlja kršitev vseh mednarodnih norm, so sporočili iz ministrstva za obrambo.
Fotografija je simbolična

Tonin je poudaril da je ruski predsednik Vladimir Putin namesto diplomacije izbral vojno in da bodo zaradi njegove odločitve številni izgubili življenje. Gospodarstvo je opozoril, da obstaja možnost kibernetskih napadov. “To je prva stvar, ki v vsej tej situaciji lahko grozi Sloveniji in na to seveda moramo biti pripravljeni,” je dejal.

Poudaril je, da je ključno, da Slovenija moralno in finančno podpre Ukrajino, da ta zdrži ruski pritisk in ohrani upanje. Zavzel se je, da bi Evropska unija Ukrajini čim prej zagotovila perspektivo polnopravnega članstva v EU.

Tonin je zagotovil, da se Slovenija na krizo odziva tudi v okviru Nata in v okviru EU. Poudaril je, da ima Slovenija trenutno v Latviji okoli 50 vojakov, ki se tam nahajajo zaradi ruskih aktivnosti na Krimu leta 2014. “Danes je seveda Nato sprejel in aktiviral določene obrambne načrte, da krepimo našo prisotnost na Vzhodu in s tem zagotavljamo tudi varnost vzhodnim članicam zavezništva Nato,” je dodal Tonin.

Razkril je še, da se Slovenija pogovarja s Slovaško, da bi tja napotili do 50 vojakov, ki bi pomagali okrepiti vojaško prisotnost v državi.

Misija Eufor bo v BiH napotila dodatnih 500 vojakov

Mirovna misija Evropske unije Eufor bo v Bosno in Hercegovino napotila dodatnih 500 vojakov. Gre za previdnostni ukrep v podporo bosanskim partnerjem pri zagotavljanju varnosti v državi, je danes v Sarajevu sporočilo poveljstvo Euforja.

“Poslabšanje varnostnih razmer na mednarodni ravni lahko povzroči širjenje nestabilnosti tudi v BiH, je zapisano v izjavi poveljstva, ki se nanaša na rusko invazijo Ukrajine.

Pri tem je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt poudaril, da krepitev vojaških sil v rezervi potrjuje zavezanost mednarodne skupnosti k ohranjanju celovitosti in stabilnosti države ter njenih institucij na podlagi daytonskega sporazuma, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Eufor je bil ustanovljen leta 2004, da bi spremljal varnost v BiH in nadzoroval izvajanje daytonskega sporazuma iz leta 1995, s katerim se je končala vojna v državi.

V misiji sodeluje približno 3500 pripadnikov, od katerih jih je 600 trenutno nameščenih v državi. Dodatne štiri čete bodo v BiH prispele v naslednjih dveh tednih. S tem pa bo skupno število vojakov naraslo na 1100, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novembra 2021 je Varnostni svet Združenih narodov soglasno podaljšal mandat Euforja za eno leto, Evropski parlament pa je letos v resoluciji o izvajanju skupne zunanje in varnostne politike poudaril, da ima misija še vedno ključno vlogo na področju varnosti in stabilnosti BiH in regije.

Resolucija prav tako izraža zaskrbljenost zaradi možnih protiustavnih in secesionističnih dejanj srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika, ki ogrožajo daytonski sporazum in s tem mir v regiji.

Ruske sile prevzele nadzor nad območjem jedrske elektrarne Černobil

Ukrajina je danes sporočila, da so ruske sile po “ostrem” boju prvi dan invazije prevzele nadzor nad območjem jedrske elektrarne Černobil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Po popolnoma nesmiselnem napadu Rusov v tej smeri je nemogoče reči, da je jedrska elektrarna v Černobilu varna. To je danes ena najresnejših groženj Evropi,” je dejal predstavnik ukrajinske predsedniške administracije Mihailo Podoljak.

Dogodki

Minister za obrambo Matej Tonin se je danes zavzel za to, da bi Evropska unija Ukrajini čim prej zagotovila perspektivo polnopravnega članstva v EU. Opozoril je tudi na možnost kibernetskih napadov v gospodarstvu in poudaril, da je ruski napad na Ukrajino neizzvan in predstavlja kršitev vseh mednarodnih norm, so sporočili iz ministrstva za obrambo.