Slovenija državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja v Iran

V luči več tednov trajajočih množičnih protestov v Iranu, ki so terjali približno 280 smrtnih žrtev, je slovensko zunanje ministrstvo za STA sporočilo, da državljanom že dlje časa, še posebej pa zdaj, odsvetuje vsa nenujna potovanja v državo. Odziv ministrstva prihaja dan po tem, ko so nemške oblasti pozvale svoje državljane, naj zapustijo Iran.

“Slovenskim državljanom, ki so trenutno v Iranu, svetujemo, naj se izogibajo večjim množicam, zborovanjem in protestom, ter naj se ob večerih ne zadržujejo na prostem,” je sporočilo ministrstvo in opozorilo, da slovenskim državljanom v času bivanja v Iranu odsvetuje tudi vsakršno komentiranje dogajanja v državi na socialnih omrežjih.

V Iranu je sicer zaradi blokade mobilnega interneta, ki se prične ob popoldnevih in traja do jutra, v celoti onemogočen dostop do določenih spletnih strani, elektronske pošte in komunikacijskih aplikacij, kot sta na primer WhatsApp in Viber.

“Tistim, ki načrtujejo pot v Iran, priporočamo preveritev aktualnih razmer v kraju nameravanega bivanja ter trezen razmislek o tem, da morda potovanje odložijo na primernejši termin,” so dodali na zunanjem ministrstvu.

Iran je prizorišče množičnih protestov vse od 16. septembra, ko je 22-letna Kurdinja Mahsa Amini umrla v policijskem pridržanju – tri dni po tem, ko jo je v Teheranu aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarcev, policija pa zavrača krivdo za njeno smrt.

Med protesti je bilo doslej ubitih približno 280 ljudi, več kot 14.000 pa jih je bilo aretiranih. V luči spremenjenih varnostnih razmer je Nemčija v četrtek pozvala vse svoje državljane, naj zapustijo Iran, saj bi v nasprotnem primeru lahko bili aretirani, zaslišani in obsojeni na dolgotrajne zaporne kazni.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije