Search
Close this search box.

Slovenija danes s testno uvedbo digitalnega covidnega potrdila, v polni meri bo sistem zaživel naslednji teden

Slovenija danes testno uvaja evropsko digitalno covidno potrdilo, v polni meri pa bo sistem zaživel naslednji teden, je na novinarski konferenci sporočil minister Janez Poklukar. Potrdilo bo za registrirane uporabnike z digitalno identiteto od danes zvečer dostopno na portalu zVem, cepljenim do 30. junija pa ga bodo poslali tudi po pošti.

Kot je napovedal minister za zdravje, bodo predvidoma 30. junija z navadno pošto potrdila poslali vsem, ki so bili do takrat cepljeni proti covidu-19 z vsemi odmerki cepiva, nekaj dni kasneje pa še prebolevnikom in tistim, ki so bili cepljeni z enim odmerkom, ne glede na to ali so preboleli koronavirusno okužbo.

To potrdilo, ki ga bo v prihodnjih dneh v poštni nabiralnik prejelo okoli 900.000 oseb, bo identično tistemu, ki ga uporabniki z digitalno identiteto lahko prenesejo s portala zVem in natisnejo. Potrdilo med drugim vsebuje QR-kodo, ki omogoča enostavno preverjanje podatkov o cepljenju, testiranju oz. prebolevnosti.

Funkcijo za pridobitev digitalnega covidnega potrdila, strokovna ekipa pa bo spremljala zagon in skušala zaznati morebitne napake, da jih bodo lahko do začetka naslednjega pravočasno odpravili.

“QR-koda zagotavlja, da potrdilo ni ponarejeno in je popolno. Ko boste potovali, tako ne boste v skrbeh, ali je z dokumentom kaj narobe, ali bo kdo vanj podvomil,” je pojasnil minister. Po njegovih napovedih bo policija na meji v naslednjih dneh že začela uporabljati posebne čitalce za preverjanje potrdil.

Julija bodo objavili tudi mobilno aplikacijo, s katero bodo uporabniki lahko dostopali v sistem zVem in “digitalno potrdilo nosili s seboj v telefonu”, je še napovedal minister.

Na ministrstvu so se tudi z vsemi izvajalci cepljenja in testiranja dogovorili, da bodo na lokacijah cepljenja oz. testiranja najkasneje od 1. julija omogočili pridobitev digitalnega covidnega potrdila. Prav tako bo potrdilo o prebolelosti oz. cepljenju mogoče natisniti v večini lekarn, in sicer za največ dva evra.

Kot je še dejal Poklukar, je vlada na današnji seji Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) naložila, da od danes omogoči oddajo obrazca za smsPASS in preverjanje identitete oseb ter vnos v informacijski sistem ministrstva za javno upravo na vseh območnih enotah in izpostavah ZZZS, kjer je možno zagotoviti ustrezne pogoje s predhodno prijavo.

Poklukarja veseli, da so vse države članice EU zmogle ta napor in uvedle enotno potrdilo. Po njegovi oceni bo to vsem prebivalcem olajšalo gibanje in potovanja.

Minister je ob tem opozoril, da digitalno covidno potrdilo še ne pomeni prostega vstopa v vse države EU, saj omejitve vstopa v državo še vedno določa vsaka država članica samostojno.

Ob prihajajočem državnem prazniku pa je Poklukar čestital državljanom. “Kot smo pred 30 leti prepoznali nujnost po spremembah in jih kljub skepsi enotno sprejeli, tako se danes prebijamo skozi epidemijo covida-19. Epidemija nas je postavila pred veliko preizkušnjo, enako kot pred tremi desetletji, ko se nihče ni zavedal razsežnosti, ki jih bo prinesel osamosvojitveni boj,” je dejal.

Po njegovih besedah po epidemiji in po 30 letih obstoja obstoja države znova prihaja čas, ko se lahko z veliko mero optimizma zazremo v prihodnost. Preteklo leto in pol je namreč pokazalo, da slovenski narod zna prebroditi težke čase s solidarnostjo in sodelovanjem.

Prepričan je, da bodo uspešno prestali tudi izziv četrtega vala epidemije in da bodo naši zanamci v prihodnosti s ponosom zrli nazaj, ko smo kot narodi v ključnem trenutku naredili to, kar moramo oziroma kar se je od nas pričakovalo. “Stopimo skupaj in se cepimo. Za našo skupno blaginjo in dobro vseh gre. Ostani zdrava, Slovenija,” je pozval minister Poklukar.

Dogodki

Slovenija danes testno uvaja evropsko digitalno covidno potrdilo, v polni meri pa bo sistem zaživel naslednji teden, je na novinarski konferenci sporočil minister Janez Poklukar. Potrdilo bo za registrirane uporabnike z digitalno identiteto od danes zvečer dostopno na portalu zVem, cepljenim do 30. junija pa ga bodo poslali tudi po pošti.