Slovenija danes prvič praznuje dan športa

Dan slovenskega športa v Sloveniji kot praznik prvič obeležujemo danes, ko se je naša država pridružila zgolj sedmim državam, ki imajo praznik športa. To so še Indija, Iran, Malezija, Katar, Turčija, Tajska in Japonska. Osrednja prireditev bo ob 10. uri na Trgu republike v Ljubljani.

Da smo Slovenci športen narod, pravzaprav ni nobenega dvoma. Slednje ne potrjujejo le številni uspehi naših vrhunskih športnikov, temveč predvsem polna šolska igrišča, zapolnjene gorske in hribovske koče ter polne športne dvorane in fitnes centri po celi državi.

Redna telesna dejavnost je izjemnega pomena za zdravje, ki je skupaj z duševnim zdravjem najpomembnejša sestavina zdravega življenjskega sloga. Tega se Slovenci dobro zavedamo. Šport je v naši naravi in to je prepoznala tudi država, ki je 18. junija 2020 razglasila 23. september za Dan slovenskega športa.

Številne športne in s športom povezane organizacije so si že vrsto let prizadevale, da bi slovenski šport dobil svoj praznik, predvsem Športna unija Slovenije, Sokolska zveza Slovenije in Fakulteta za šport. Leta 2019 so se pod okriljem krovne športne organizacije povezali vsi prijatelji športa in junija 2020 je slovenski šport dobil svoj praznik.

1. oktobra 2019 je predsednik Republike Borut Pahor organiziral sprejem in na simbolen način podprl prizadevanja za razglasitev državnega praznika posvečenega slovenskemu športu.

Slovenski vrhunski športniki nas postavljajo na svetovni zemljevid, nas navdajajo s ponosom in krepijo našo narodno zavest. Hkrati pa slovensko javnost motivirajo, da se tudi sami ukvarjamo s športom, tisto prostočasno dejavnostjo, ki ima izredno pozitivne učinke na posameznika in družbo. Šport krepi, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovenijo.

Častni pokrovitelj današnjega praznika je predsednik predsednik republike, ki bo med drugim pripravil dan odprtih vrat v svojem kabinetu. Že v ponedeljek, dva dni prej, je kot napoved dogodkov Slovenijo obiskal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.

Olimpijski komite Slovenije, nacionalne zveze, klubi in druge organizacije, ne le športne, pa bodo pripravili številne športne in rekreativne dogodke v državi. Povabljeni so vsi, od najmlajših v vrtcih do upokojencev, invalidi ter tudi zaposleni delavci. Tako bodo denimo v Novem mestu 60. po vrsti pripravili igre zaposlenih, ki bodo nekaj časa delali, nato pa bodo imeli čas za športne dejavnosti. Pridružili se jim bodo tudi drugod.

Letos mineva okroglih 20 let od trenutka, ko je na olimpijskih igrah prvič zaigrala slovenska himna. Zdravljica je v čast našim olimpijcem, veslačema Iztoku Čopu in Luki Špiku ter strelcu Rajmondu Debevcu, prvič zaigrala 23. septembra 2000 na olimpijskih igrah v Sydneyu. Danes pa ne bo aktivna le Slovenija, ampak kar cela Evropa. Na ta datum se že zadnjih nekaj let otvarja Evropski teden športa, iniciativa Evropske komisije, katere namen je spodbuditi ljudi k telesni dejavnosti in skrbi za zdravje.

Nacionalni praznik, slavi šport v najširšem smislu, od prvih otroških korakov na športnih igriščih do vrhunskih športnih dosežkov na največjih tekmovanjih, predvsem pa poudarja pomen redne telesne dejavnost za zdravje in dobro počutje vseh nas.

Danes torej obujte športne copate, napihnite žoge, zavrtite pedala, razgrnite joga blazine, si privoščite skok v vodo in še marsikaj. Šteje čisto vsaka oblike telesne dejavnosti! Naj bo to dan, ob katerem sleherni Slovenec in Slovenka s svojo telesno dejavnostjo izrazi svoj odnos do športnega udejstvovanja, odnos do tiste družbene dejavnosti, ki ima številne pozitivne učinke: krepi zdravje, vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote in povezuje Slovenijo.

Vir: STA

Naroči se
Obvestilo o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila