Search
Close this search box.

Slovenija bo uradno razglasila epidemijo

Slovenija bo danes uradno razglasila epidemijo koronavirusa, je po seji vlade napovedal odhajajoči premier Marjan Šarec. Potrdil je tudi, da se s ponedeljkom zapirajo vse vzgojno-izobraževalne institucije, s posebnim zakonom pa se bo tistim, ki bodo zaradi zaprtja morali ostati doma, zagotovilo nadomestilo v višini 80 odstotkov plače.

Kot je po zadnji seji vlade pod njegovim vodstvom povedal Šarec, imajo podatke o novih okužbah s koronavirusom. Po besedah ministra za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleša Šabedra, je število potrjenih okužb s koronavirusom do 9. ure 82, pri čemer so prve primere zabeležili v novogoriški in kranjski regiji.

Zato je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) posredoval predlog, da se v Sloveniji zaradi lažjega spopadanja s koronavirusom aktivira Civilna zaščita. “To pomeni, da bomo uradno razglasili epidemijo,” je napovedal Šarec. Ob tem je pojasnil, da je Civilna zaščita že aktivna, z odredbo o epidemiji pa bo dobila formalno-pravno podlago za nemoteno izvajanje nalog.

Ministrstvi za zdravje in za izobraževanje sta že v fazi priprav na ponedeljkovo zaprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov, med drugim vseh šol, dijaških domov, glasbenih šol in fakultet. Če lahko, pa starše pozivajo, naj otroke obdržijo doma že v petek, je dejal Šabeder.

Za starše, ki morajo nujno v službo, bodo organizirali varstvo otrok v skladu z navodili NIJZ.

Ob tem je Šarec opozoril, da zapiranje šol pomeni tudi posledice, saj zadeva 300.000 ljudi. Izpostavil je organizacijo varstva pa tudi nekatere socialne posledice. Vlada je danes obravnavala tudi predlog posebnega zakona, s katerim se bo tistim, ki bodo zaradi zaprtja ostali doma, zagotovilo 80-odstotno nadomestilo plače.

Ta ukrep, skupaj z drugimi ukrepi za omejitev širjenja virusa, bo po Šarčevih opozorilih sicer prinesel številne posledice. “Vsi v tej državi bomo morali živeti s temi posledicami in življenje še nekaj časa ne bo takšno, kot smo ga imeli do zdaj,” je poudaril. A je hkrati prepričan, da “je Slovenija doslej obvladala vse mogoče situacije in tudi tokratno bo”.

S posebno odredbo bodo omejili pravice zdravstvenih delavcev, tudi do dopusta in stavke.

Preberite tudi: Širjenje koronavirusa v Sloveniji počasi prehaja v drugo fazo, okužen tudi hokejist Jesenic

Družba GoOpti je zaradi epidemije novega koronavirusa danes ustavila vse prevoze, povezane z Italijo. V ponedeljek bodo ustavili tudi vse prevoze, povezane s Hrvaško in Avstrijo. Ukrep velja do 3. aprila oz. do datuma, ki ga bodo določili pristojni organi, so sporočili iz družbe. Večino zaposlenih so danes poslali na čakanje.

Kot so sporočili iz družbe, so se za ukrep odločili v želji zavarovati zdravje potnikov, voznikov, vseh zaposlenih in širše javnosti. V času trajanja ukrepa tudi ne bo mogoče opraviti novih rezervacij prevozov.

Vsem potnikom, ki so prevoze v navedenih terminih že rezervirali, bodo po elektronski pošti poslali kodo za popust v vrednosti celotnega nakupa, ki jo bodo lahko uporabili pri prihodnjih rezervacijah. Vse potnike so ob tem pozvali k preložitvi nenujnih potovanj.

Kot je po navedbah družbe pojasnil njen direktor Marko Guček, morajo v luči aktualnih dogodkov zniževati stroške, zato gre večina zaposlenih na čakanje. “Vsi naši napori so trenutno usmerjeni v ohranjanje podjetja in nadaljevanje poslovanja, ko bo to mogoče,” je dodal.

Dogodki