Search
Close this search box.

Širjenje koronavirusa v Sloveniji počasi prehaja v drugo fazo, okužen tudi hokejist Jesenic

Podatke o zadnjem številu okuženih s koronavirusom še zbirajo, so pa številke višje kot v sredo, je pred sejo vlade povedal minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder. Širjenje virusa tako počasi prehaja v drugo fazo, zato bo po njegovih besedah verjetno treba aktivirati državni načrt.

Več informacij je pričakovati po seji vlade, ki ima po Šabedrovih besedah na mizi tudi sklep o zaprtju vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov. Minister bo nato podpisal uredbo o zaprtju vzgojno-izobraževalnih ustanov, predlagali pa bodo tudi druge ukrepe, je napovedal.

PREBERITE TUDI: Vse vzgojno-izobraževalne ustanove po navodilih Šarca v ponedeljek zapirajo vrata

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove.

Medtem pa je novi mandatar Janez Janša na Twitterju staršem, ki si lahko že v petek organizirajo varstvo, priporočil, da svojih otrok ne pošiljajo v šole in vrtce. “Pripravljamo ukrep, po katerem bodo od ponedeljka dalje vse šolske ustanove, vključno z dijaškimi domovi, do nadaljnjega zaprte,” je zapisal.

Po zadnjih uradnih podatkih je v Sloveniji 57 potrjenih okužb z novim koronavirosom, najnovejših podatkov še ni, je pa število okuženih zagotovo višje (po navedbah 24ur.com naj bi jih bilo 82).

Vlada je sicer v preteklih dneh začela sprejemati številne ukrepe, s katerimi želijo zajeziti širjenje virusa. Med drugim so omejili prireditve v zaprtih prostorih na 100 ljudi, na meji z Italijo izvajajo kontrolo vstopa v Slovenijo, v prihodnjih dneh pa naj bi začeli meriti temperaturo prišlekom na brniškem letališču.

V sredo je sicer za koordinacijo izvajanja ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa zadolžen poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, ki bo delo reorganiziral, štab pa je delo v operativni sestavi začel danes.

Potrjen pozitiven test tudi pri hokejistu Sij Acroni Jesenic

Predsednik hokejskega kluba Sij Acroni Jesenice Anže Pogačar je sporočil, da je bil eden od igralcev pozitiven na testu za novi koronavirus. Klub želi, da igralec ostane anonimen, predsednik pa poudarja, da se hokejist počuti dobro in da je v samooskrbi. Klubsko vodstvo je celotni ekipi odredilo štirinajstdnevno karanteno.

“Glede na različne informacije, ki so se danes pojavile v medijih o okuženosti enega izmed članov naše ekipe, potrjujemo, da je bila na včerajšnjem testiranju pri eni osebi potrjena kužba s koronavirusom. Želeli bi, da oseba s pozitivnim izidom testa ostane anonimna in ji tako omogočimo čim boljše okolje v času zdravljenja. Bolnik je trenutno v samooskrbi in se počuti dobro,” je zapisal predsednik jeseniškega kluba Pogačar.

“Sporočamo, da smo že sprejeli preventivne ukrepe za zavarovanje drugih deležnikov ekipe in javnosti. V klubu smo po navodilih zdravniške službe takoj poskrbeli za izolacijo vseh članov ekipe, odpovedali pa smo tudi vse treninge in druge dejavnosti. Poleg tega smo vsem članom ekipe odredili štirinajstdnevno karanteno in čakajo na preventivna testiranja. Za zdaj nimamo potrjenih informacij, da bi bila v ekipi več kot ena okužba,” je še dodal Pogačar v sporočilu za javnost.

Po informacijah spletnega portala Siol naj bi se hokejist okužil na gostovanju v okviru alpske lige v Italiji 4. marca. Tedaj so Jeseničani na Južnem Tirolskem igrali proti ekipi Pustertal.

Dogodki