Search
Close this search box.

Skupina SIJ: “V Rusijo in Belorusijo nismo in ne dobavljamo jekla ali jeklenih izdelkov za uporabo v vojaški industriji” 

Slovenska podjetja skrbno spremljajo razvoj dogodkov v Ukrajini ter z njo povezane sankcije proti Rusiji in Belorusiji. "Stopnja negotovosti je visoka za celotno evropsko gospodarstvo, zato vseh posledic v tem trenutku ne moremo predvideti," so zapisali v Siju, kjer neposrednim posledicam niso izpostavljeni. V Krki se razmeram prilagajajo.

“V Skupini Sij zaenkrat ne občutimo posebnih posledic zaradi razvoja dogodkov v Ukrajini. Imamo dovolj surovinskih zalog in naročil, zato naši proizvodni in poslovni procesi normalno potekajo,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Na globalni ravni gre po navedbah Sija zagotovo pričakovati dvig cen nekaterih vrst surovin na svetovnih trgih in zamude pri dobavah ter nadaljnjo dražitev cen energentov, “a ta tveganja obvladujemo in naša proizvodnja je nemotena”.

Sij je, kot so izpostavili, slovensko podjetje s solastniškim deležem Republike Slovenije. “V lastniški strukturi ni ruskih podjetij, odgovorne osebe pa nimajo političnih povezav z ruskimi oblastmi in niso podvržene nobenim sankcijam,” so pojasnili in dodali, da med njihovimi finančnimi viri ni ruskih bank. Medtem ko je država 25-odstotni lastnik Sija, pa je 72,2-odstotni lastnik družba Dilon. Ta je uradno v lasti nizozemske družbe Dilon Coöperatief, čeprav javnost Sij ves čas prepoznava kot skupino v pretežno ruski lasti, in to prek družine Zubicki.

“Vpliv trenutnih in morebitnih novih sankcij na naše poslovanje bo zato tak kot za celotno evropsko in svetovno gospodarstvo,” so zapisali.

Rusija in Belorusija sicer za skupino Sij predstavljata razmeroma majhen trg, na katerem ustvarijo dobra dva odstotka prihodkov od prodaje. “V Rusijo in Belorusijo nismo in ne dobavljamo jekla ali jeklenih izdelkov za uporabo v vojaški industriji,” so še poudarili.

Razmere in potencialne vplive trenutnih in napovedanih sankcij skrbno spremljajo.

Intereuropa ima v Ukrajini odvisno družbo TOV TEK ZTS Užgorod, ki pa sodi med manjše družbe v skupini tako po prihodkih kot po številu zaposlenih. “V tem trenutku še ne moremo oceniti vpliva krčenja gospodarskih aktivnosti na poslovanje družbe TOV TEK ZTS Užgorod. Vsekakor pa vojne razmere vplivajo na gospodarsko aktivnost v Ukrajini in na poslovanje te odvisne družbe,” so zapisali.

Intereuropa je sicer v stalnem stiku z vodstvom odvisne družbe v Ukrajini, pri čemer se vključuje in pomaga reševati specifične logistične potrebe.

V Krki so medtem, kot so navedli za STA, kompleksnih situacij vajeni iz preteklosti. “Spremenjenim razmeram se po potrebi prilagajamo,” so bili kratki v novomeškem farmacevtu. Dogajanje v Ukrajini pa se odraža na vrednosti Krkinih delnic, ki so prejšnji teden nazadovale za 15,5 odstotka, danes pa za dodatnih 12,26 odstotka.

Tudi Perutnina Ptuj, ki je v lasti ukrajinske skupine MHP, trenutno posluje nemoteno in skladno z načrtom. “Živilska veriga Perutnine Ptuj je trdna in stabilna, poslujemo povsem neodvisno. V skladu s poslovnim modelom vertikalne integracije vsi proizvodni in poslovni procesi potekajo v Sloveniji oz. na domicilnih trgih, kjer delujejo naša vertikalno integrirana podjetja. To je na Hrvaškem, BiH in v Srbiji. V nobeno od obeh držav ne izvažamo mesa in izdelkov, prav tako ne uvažamo niti iz Ukrajine niti iz Rusije,” so pojasnili.

Skladno z načrtom v skupini nadaljujejo z realizacijo obsežnega investicijskega programa, za kar imajo zagotovljena dolgoročna finančna sredstva, so še povedali za STA.

O vplivu vojne na gospodarstvo je na današnji spletni novinarski konferenci, namenjeni predstavitvam javnih razpisov za podjetja v letošnjem letu, spregovoril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Gre za pomemben del sodelovanja slovenskega gospodarstva s tema dvema državama. S tem, za nas nesprejemljivim načinom reševanja sporov v 21. stoletju, je ogroženih 1,35 milijarde evrov poslov z Rusko federacijo ter skoraj 300 milijonov evrov sodelovanja z Ukrajino,” je dejal.

Po Počivalškovih besedah je otežena, v posameznih delih, ki so zajeti v vojno delovanje, je onemogočena proizvodnja, prizadet je promet med Slovenijo in tema državama. “Še toliko večji pa je vpliv in ogroženost podjetij zaradi vpetosti slovenskega gospodarstva v evropsko, ki je pomemben partner teh dveh držav,” je izpostavil.

Počivalšek se je zavzel, da se zadeve čim prej prenesejo na diplomatsko področje, da se ne bo delala daljša ali večja škoda. Že pred časom sem po posvetu na vladi obvestil vsa pomembna slovenska podjetja o težavah, ki jih lahko doletijo, in jih opozorili na predvidene sankcije. Verjamem, da je tudi zaradi tega škoda manjša,” je ocenil.

Poudaril je tudi, da bo treba najti rešitev za Sberbank, ki je sodelovala s podjetji na obeh straneh. “Vlada preučuje situacijo, smo v stiku s podjetji in Gospodarsko zbornico Slovenije in naredili bomo vse, da podjetjem pomagamo,” je zagotovil minister.

Upa, da bodo našli rešitve. A moram odločno povedati, da smo z GZS prišli do zaključka, da je način reševanja krize z vojno nesprejemljiv in da bomo, če se ne bo našla rešitev, vztrajali pri sankcijah, ki jih je sprejela EU, to pa pomeni tudi prizadetost evropskega in našega gospodarstva. V tem primeru bomo iskali rešitve za pomoč, ki so večplastne,” je dodal.

Iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so pozno zvečer sporočili, da “z zaskrbljenostjo in grozo” spremljajo dogajanje v Ukrajini in potrdili, da zato sprejemajo in podpirajo vse sankcije proti Rusiji.

Poleg v petek oblikovane skupine podjetij za Ukrajino, Rusijo in Belorusijo so danes v okviru zbornice oblikovali tudi specializirano interno delovno skupino, “ki si bo prizadevala v največji možni meri pomagati slovenskim podjetjem, članom, najti odgovore na trenutno najbolj pereča poslovna vprašanja ter poiskati nove poslovne priložnosti na drugih tržiščih”.

Dogodki

Slovenska podjetja skrbno spremljajo razvoj dogodkov v Ukrajini ter z njo povezane sankcije proti Rusiji in Belorusiji. "Stopnja negotovosti je visoka za celotno evropsko gospodarstvo, zato vseh posledic v tem trenutku ne moremo predvideti," so zapisali v Siju, kjer neposrednim posledicam niso izpostavljeni. V Krki se razmeram prilagajajo.