Skoraj polovica vprašanih se ni pripravljena cepiti. Večina bi najraje izbrala to cepivo

Tri četrtine vprašanih je vsaj nekoliko zaskrbljenih zaradi epidemije, a nepripravljenost za cepljenje kljub temu izraža skoraj polovica vprašanih, kaže raziskava treh slovenskih raziskovalcev ob podpori Valicona in skupnosti Sledilnik za covid-19. Glavni razlog za nepripravljenost za cepljenje je strah pred morebitnimi stranskimi učinki.
FOTO: Aljaž Uršej

Slovenski raziskovalci Ana Slavec, Mojca Šoštarič Zvonar in Janez Štebe so raziskavo izvedli v sodelovanju s skupino poljskih, madžarskih in romunskih raziskovalcev ter ob podpori podjetja Valicon in skupnosti Sledilnik za covid-19, so zapisali na spletni strani sledilnika, kjer so objavili ključne ugotovitve za Slovenijo.

Skoraj 37 odstotkov vprašanih vsaj nekoliko soglaša s trditvijo, da se bodo cepili proti covidu-19, če bo cepivo na voljo in jim bo to priporočeno, medtem ko je 47 odstotkov takšnih, ki vsaj nekoliko ne soglaša s to trditvijo. Neopredeljenih je 16 odstotkov.

Več kot 80 odstotkov vprašanih je nepripravljenih za cepljenje, ker jih “vsaj nekoliko” skrbijo nepoznani učinki cepiv v prihodnosti. Le nekaj manj se jih strinja s trditvijo, da se lahko pri cepljenju pojavijo težave, ki morda še niso odkrite. Približno dve tretjini pa jih meni, da cepiva lahko povzročijo nepredvidene probleme pri otrocih.

S trditvama, da cepiva farmacevtskim podjetjem prinesejo veliko dobičkov, nimajo pa pozitivnih učinkov na običajne ljudi, in da avtoritete promovirajo cepljenje zaradi tehničnih dobičkov, ne zaradi zdravja ljudi, se jih strinja skoraj dve tretjini, s trditvijo, da programi za cepljenje pomenijo veliko zavajanje, pa nekaj več kot polovica.

Le četrtina močno soglaša, soglaša ali vsaj nekoliko soglaša s trditvijo, da se po cepljenju počutijo varno, tretjina pa je prikimala trditvi, da se po cepljenju počutijo zaščiteno. S trditvijo, da bodo cepiva zaustavila resne infekcijske bolezni, pa se jih strinja nekaj nad tretjino.

Med cepivi bi več kot dve tretjini vprašanih najraje izbralo cepivo proizvajalcev Pfizer in BioNTech, dve tretjini bi jih izbralo Moderno, s 57 odstotki sledi Sputnik in z 52 odstotki J&J, najmanj oz. 31 odstotkov pa bi jih izbralo cepivo AstraZeneca.

Preberi še:  Predstavniki AMZS obiskali Dravograd, kjer so prvi v Sloveniji začeli z izvajanjem novega projekta (FOTO)

Pri več kot 80 odstotkih vprašanih na odnos do cepljenja pomembno vpliva zaskrbljenost zaradi mogočih stranskih učinkov in pri dobrih treh četrtinah zaskrbljenost zaradi varnosti cepiva. Pri dveh tretjinah vprašanih je med glavnimi zadržki to, da je cepivo novo, zato bi si želeli najprej videti, kako cepiva delujejo pri drugih ljudeh.

Nekaj nad 60 odstotkov vprašanih se je izreklo, da ne zaupa vladi, da bo zagotovila varnost in učinkovitosti cepiva. Za dobro polovico pa je pomemben razlog prepričanje, da cepivo ne bo delovalo.

V Sloveniji je zbiranje podatkov potekalo od 16. do 23. aprila, spletno anketo pa je prek panela JazVem izvedlo podjetje Valicon. Sodelovalo je 1042 oseb.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.