Search
Close this search box.

Sindikat Adienta: Želimo si, da se do konca aprila izpogajamo vsaj do te mere, da bomo delavcem lahko rekli, imamo nekaj več ali pa nimamo

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so se danes sestali z vodstvom podjetja Adient, ki je pred tedni presenetilo z napovedjo, da bodo do konca letošnjega leta tovarno v Slovenj Gradcu zaprli, s tem pa bo delo izgubilo 430 zaposlenih. Kot so pojasnili, Slovenija z vidika stroškov ni več najboljša država.

Informacija o zaprtju tovarne je bila tako za delavce kot za sindikat veliko presenečenje, saj zaposleni po lanskem odpuščanju 119 delavcev v Adientu nadaljnjih odpuščanj glede na napovedi, da je dela dovolj do leta 2025, niso pričakovali. Sindikat se je z vodstvo Adienta sestal že 18. marca, danes pa so srečanje, ki sta se ga udeležila tudi predsednica ZSSS Lidija Jerkič in sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki pokriva območje Koroške, Jaka Šilak, ponovili.

VIDEO: Tiskovna konferenca

Bojan Rošer, predsednik sindikata v Adientu Slovenj Gradec, je danes med drugim opomnil, da prvi delavci v proizvodnji iz podjetja odhajajo konec julija, takrat bi delo izgubilo okoli 160 prvih delavcev od 430, potem pa po programu naprej. Naslednje leto pa sledi dokončno zaprtje tovarne. “Lokalno vodstvo podjetja nam trenutno ne more nič povedati, vedno rabi še potrditev centrale, niti ne vemo, kako velik kovček imajo,” je glede tega, koliko denarja naj bi ob odhodu iz podjetja prejeli delavci, po sestanku za medije dejal Rošer. Hkrati pa je dodaj, da upa,da bo lastnik prisluhnil, dal delavcem to dodatno drobtinico, ki jo mi pričakujemo, in da jo bomo lahko izpogajali. Trenutno imamo izpogajano zakonsko odpravnine, ki so 1/5 plače do 10 let, 1/4 od deset do dvajset let in 1/3 nad dvajset let. Imamo pa dodano še nekaj od lanskega leta,” je navedel Rošer. O številkah pa ni želel govoriti, ker se “še pogajajo”.

“Delavci, ki smo izmučeni in ki smo dolgo delali v podjetju, pričakujemo več od zakonsko določene odpravnine,” je poudaril in dodal, da višje odpravnine pričakujejo zato, ker so vrsto let prizadevno delali in izpolnili vse želje lastnikov

Glede novih zaposlitev v drugih podjetjih je dejal, da kot predstavnik sindikata nima konkretnih podatkov. “Na ulici se marsikaj govori”, je opomnil. “Naši delavci pa želijo še naprej delati skupaj. Želijo ostati v domačem okolju, ne da se selijo v druge regije, druge kraje, je poudaril Rošer in dodal, da je njegov, cilj, da če že ne bo na tej lokaciji Adient, da naj bo pač drugo podjetje.

K odločitvi za zaprtje tovarne v Slovenj Gradcu so po navedbah vodstva podjetja prispevali slabi obeti za v prihodnje in poslabšanje stroškovne konkurenčnosti. V Adientu so ob tem še pojasnili, da so sicer skrbno preverili vse alternativne scenarije za ohranitev proizvodnje in zaposlenih v Slovenj Gradcu. Na tej lokaciji sicer izdelujejo sestavne dele za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov.

Do vodstva in lastnikov podjetja je bila danes v Slovenj Gradcu kritična tudi predsednica ZSSS Lidija Jerkič, ki je poudarila, da slovenjgraški Adient po znanih informacijah deluje dobro in da ni razlog za zapiranje nesposobnost plačevanja delavcev.To je druga situacija kot pri insolventnih delodajalcih, ko ni trga, ni plačil, ni denarja za plače. Zato bi to vrečo, iz katere pravijo, da bodo plačevali delavcem, bilo pametno nekoliko povečati,” je navedla.

Jerkič je tudi omenila, da je ZSSS naslovil na vlado pismo, v katerem predlaga, da se spremeni zakon o dohodnini v tistem delu, ki obdavčuje odpravnine nad višino, določeno z zakonom o delovnih razmerjih. A konkretnega odgovora še niso dobili.

Letos bo tako delo skupno izgubilo 412 delavcev, preostalih 18 pa ob popolnem zaprtju podjetja, kar je predvideno maja prihodnje leto. Po neuradnih informacijah naj bi Adient proizvodnjo iz Slovenj Gradca selil v Srbijo.

S predstavniki podjetja sta pred dvema tednoma že govorila tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek in minister za delo Janez Cigler Kralj. “Sem relativno optimističen, ker imamo kar nekaj interesentov že za nadaljevanje proizvodnje na tej točki,” je po sestanku dejal Počivalšek.

Preberite tudi: Ministra kljub zaprtju Adienta optimistična. Kot vlada bomo naredili vse, da najdemo nove investitorje za to lokacijo in ohranimo čim več delovnih mest

Tudi predsednica ZSSS Lidija Jerkič, je danes dejala, da je na sestanku dobila informacijo, da bo lastnik lokacijo prodajal in da se išče nek strateški vlagatelj, ki bi hale kupil. In tudi sama meni, da obstaja možnost, da se lokacija v prihodnje “delovno obudi”.

Na splošno pa ocenjuje, da so v Sloveniji presenečenja, kot je bil Adient, še mogoča, pričakovane so tudi kakšne nadaljnje selitve proizvodnje v države južno od Slovenije. “Zdi se mi, da smo v nekem obdobju preoblikovanja slovenske industrije, ki je potrebno, da morda izgubljamo delovna mesta z nižjo dodano vrednostjo, da bo pa to odprlo priložnost za tista z večjo dodano vrednostjo in tudi z višjimi plačami,” je dejala Jerkič.

Ameriški koncern Adient je sicer pomemben globalni dobavitelj avtomobilskih sedežev ali posameznih komponent za avtomobilske sedeže s skupno okoli 77.000 zaposlenimi v 32 državah sveta. Po vsem svetu ima multinacionalka trenutno 202 proizvodna obrata. V Sloveniji ima Adient proizvodni obrat tudi v Novem mestu, kjer izdelujejo sedežne garniture za vozila znamke Renault in Daimler, ki se prodajajo v Sloveniji, na evropskem trgu in na Kitajskem. V letu 2019 je imelo to podjetje v povprečju 295 zaposlenih, kažejo podatki iz zadnjega objavljenega poslovnega poročila. Tam se po zagotovilu vodilnih obrat ne bo zaprl.

Vir: STA

Dogodki

Predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so se danes sestali z vodstvom podjetja Adient, ki je pred tedni presenetilo z napovedjo, da bodo do konca letošnjega leta tovarno v Slovenj Gradcu zaprli, s tem pa bo delo izgubilo 430 zaposlenih. Kot so pojasnili, Slovenija z vidika stroškov ni več najboljša država.