Simona Kustec: Matura v letošnjem šolskem letu bo. Nekateri naj bi se vrnili v šole že po praznikih

Po ta trenutek najbolj idealnem načrtu se 4. januarja v šole vračajo učenci prvega triletja osnovne šole, odpirajo se zavodi in šole za otroke in učence s posebnimi potrebami ter vrtci, je na novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Tudi matura v letošnjem šolskem letu bo, a bo nekoliko prilagojena, je povedala.
Simona Kustec avtor MIZŠ

Po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Kustečeve bo po 4. januarju nato najhitreje, kar bo mogoče, sledilo še vračanje učencev preostalih razredov osnovnih šol ter prioritetno tudi vračanje dijakov zaključnih letnikov srednjega in poklicnega izobraževanja. “Vsi ostali pa se bodo vrnili takoj, ko bo se izkazalo, da je to varno,” je dejala.

Na univerze se bodo po besedah ministrice prioritetno vračali študenti, ki morajo opravljati vaje, nato pa, ko bo epidemiološki položaj to dopuščal, še vsi ostali.

Nasploh se po besedah ministrice ves čas zavzemajo za ponovno čim hitrejše, čim bolj varno in postopno odpiranje vseh šol in vrtcev v državi. “Vsi potrebni načrti, priporočila in smernice, tako na pedagoškem kot epidemiološkem delu, za to so pripravljeni in že posredovani šolam. Način kako bodo vpeljani, pa verjamem, da bo mogoče aktivirati že s 4. januarjem,” je dejala na novinarski konferenci vlade.

Letos bodo po besedah ministrice izvedli obe maturi. Poklicno maturo bo opravljalo predvidoma 9093 dijakov, splošno maturo pa 6927. To je 545 več kot v lanskem šolskem letu. Ker pa ima celotna generacija posebne razmere, v katerih se pripravlja na maturo, so po besedah ministrice že jeseni vse odgovorne pozvali, naj pristopijo k prilagoditvam obeh matur. Odgovorni so svoje delo zaključili v tem tednu, prilagoditve in smernice pa so že posredovali srednjim šolam, je povedala.

Po besedah Darka Zupanca, direktorja Državnega izpitnega centra, ki je odgovoren za pripravo obeh matur, se pripravljajo za izvedbo mature v klasični, pisni obliki, pri tem pa nameravajo tudi na podlagi izkušenj iz prejšnjega šolskega leta poskrbeti za varnost z zdravstvenega vidika. Prepričan je sicer, da se bo napetost glede mature najbolj umirila, če se čim prej uresničijo njihove želje, da se učenci in dijaki vrnejo v šole.

Tudi Nacionalno preverjanje znanje po besedah ministrice v letošnjem šolskem letu bo.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije