Severna Koreja izstrelila večje število raket. Varnostni svet ZN se bo sestal na izrednem zasedanju

Varnostni svet Združenih narodov namerava v petek na izrednem zasedanju razpravljati o eskalaciji razmer na Korejskem polotoku, potem ko je Severna Koreja izvedla številne poskusne izstrelitve različnih vrst raket, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Washington je zaradi teh poskusov Pjongjangu v zadnjih dneh namenil ostre kritike.

Izredno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov so zahtevale ZDA, Francija, Velika Britanija, Irska, Norveška in Albanija, poroča dpa. Točen čas zasedanja za zdaj ostaja neznan.

Do zahteve je prišlo po tem, ko je Severna Koreja danes in v sredo izstrelila večje število raket, med katerimi naj bi bila tudi medcelinska balistična raketa z dosegom več tisoč kilometrov, so poročali južnokorejski viri. Južnokorejska vojska je pred tem sporočila, da se je današnja izstrelitev omenjene rakete “končala neuspešno”.

Izstrelitev medcelinske balistične rakete s strani Severne Koreje jenezakonita in povzroča destabilizacijo”, pa je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal ameriški obrambni minister Lloyd Austin.

Austin je na skupni novinarski konferenci z južnokorejskim kolegom Lee Jong-supom v Pentagonu, potem ko sta južnokorejska in ameriška vojska danes napovedali podaljšanje skupnih vojaških vaj kot odziv na nedavne dejavnosti Pjongjanga, kritiziral tudi pretekle izstrelitve in to označil za “zelo nevarno početje”.

Severnokorejski državni vrh pa je ob tem Washington in Seul danes posvaril, da bodo njihove “provokacije” vodile v situacijo, ki jo ne bo mogoče več nadzorovati.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije